Rīgas zoodārzs kopš jūlija sākuma akcijā "Uzdāvini sev ziloni" jaunā ziloņu un nīlzirgu kompleksa celtniecībai saņēmis nedaudz vairāk par 1000 latiem, aģentūru BNS informēja zoodārza runasvīrs Ingmārs Līdaka.
Firmas un privātpersonas bankas kontā vai zoodārza kasē iemaksājuši aptuveni 670 latu, bet ziedojumu kastītē iemesti aptuveni 400 latu.

Zoodārza apmeklētāji visdāsnāk ziedo brīvdienās - nedēļas nogalēs ziedojumu kastītē vidēji nonāk 70 līdz 80 latu.

Firmu zemo aktivitāti Līdaka skaidroja ar atvaļinājumu laiku, tāpēc akcijas kontā pagaidām nav nonākušas prāvākas naudas summas. Lielākie ziedotāji esot SIA "Mežlejas" un Rasma un Aleksandrs Aizstrauti, kas kopā ziedojuši aptuveni 500 latu.

Jau ziņots, ka jaunā ziloņu mītne varētu izmaksāt aptuveni 2 līdz 2,5 miljonus latu. Savāktos līdzekļus sākumā izmantos būvlaukuma atbrīvošanai un priekšdarbiem, vēlāk - ziloņu mītnes iekārtošanai un ziloņu transportēšanai uz Rīgu.

Rīgas zoodārza ziloņiem Radžam un Rupai pērn oktobrī bija jādodas uz Nīderlandi, jo 1914.gadā celtajā ziloņu un nīlzirgu mītnē Rīgā nebija iespēju nodrošināt dzīvnieku bioloģiskajām prasībām atbilstošus turēšanas apstākļus. Noteikumi paredz, ka ziloņi jātur nevis pa vienam vai pa pāriem, bet gan grupās - kopā ar vienu tēviņu jābūt vismaz trim vai četrām mātītēm. Lai pildītu šīs prasības, pašreizējā ziloņu mītne būtu jāpaplašina vismaz trīs reizes.

Jau 1999.gadā Lielbritānijas zooloģisko dārzu federācijas zoodārzu licencēšanas komisija pēc neoficiālas Rīgas zoodārza inspekcijas norādīja, ka Rīgas ziloņu, tapiru un nīlzirgu māja būtu jāslēdz un tās iemītnieki jāizvieto tiem piemērotākās mītnēs.

Šobrīd pabeigta jaunās mītnes pirmsprojekta izpēte, bet projektēšanai būs nepieciešami aptuveni 90 tūkstoši latu, kurus Vides ministrija lūgusi šogad piešķirt no valsts budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!