Foto: LETA
Vienīgie ienākumi darba alga, bet pāris simti tūkstošu eiro lieli skaidras naudas uzkrājumi, tūkstošiem eiro lieli dāvinājumi un lepns auto – to atklāj Zilupes novada mēra Oļega Agafonova ("Latgales partija") deklarācijas. Turklāt pārsimt tūkstošus eiro skaidrā naudā viņam savulaik esot mantojumā atstājusi māte, raidījumam "de facto" apliecina pats Agafonovs.

Tajā pašā laikā jau septiņus gadus tiesā tiek skatīta krimināllieta, kurā Agafonovs apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Zilupes novada mēram Agafonovam ir skaidras naudas uzkrājumi vairāk nekā 170 tūkstošu eiro apmērā, viņš pārvietojas ar desmitiem tūkstošu eiro vērtu auto un dzīvo ar augstu sētu apjoztā īpašumā Nirzas ezera krastā. Zilupes pašvaldības vadītāja amatā viņš ievēlēts vairākkārtīgi, neskatoties uz to, ka medijos izskanējušas ziņas par Agafonova cietumā pavadīto laiku astoņdesmitajos gados par huligānismu un laupīšanu, kā arī aizdomas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļa izspiešanu apjomīgajā Latgales kontrabandas lietā.

Pirms astoņiem gadiem Agafonovu aizturēja un apmēram četrus mēnešus viņš pavadīja ieslodzījumā. Noziedzīgais grupējums toreiz esot organizējuši automašīnu rindu apiešanu vienā no lielākajiem Eiropas Savienības robežkontroles punktiem ar Krieviju – Terehovā. Tāpat grupējums esot nodarbojies ar, tā dēvēto, PVN "atsišanas" shēmu – saņemot PVN atmaksu par precēm, kas it kā šķērsojušas robežu. Taču realitātē tās palika Latvijā. Vēlāk lieta pret Agafonovu izbeigta.

2008. gadā Rēzeknes tiesā Ludzā nonāca kāda cita krimināllieta pret Agafonovu un viņa sievu. Viņus apsūdz par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Arī Agafanova sieva Irina ir valsts amatpersona. Viņa ir Zilupes pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja. Taču šo septiņu gadu laikā, kopš tiesa izskata krimināllietu, lielākoties to nācies dažādu iemeslu dēļ atlikt. ,,Lietas izskatīšana, galvenokārt, ir atlikta liecinieku neierašanās dēļ, tāpat apsūdzēto slimības dēļ," paskaidro Rēzeknes tiesas Ludzā pārstāve Tatjana Žurzdina.

Par skaidras naudas uzkrājumiem pērn – 100 tūkstošiem ASV dolāru un 86 tūkstošiem eiro – Agafonovs stāstastāstu par saņemtu mantojumu no mātes.

2002. gadā Agafonovs esot iebraucis pie savas mātes Pļaviņās. Viņa esot dzīvojusi pieticīgi, visu mūžu krājusi naudu. Taču beigās bagātību nodevusi dēlam – iedevusi paku ar naudu. Tam esot bijuši liecinieki "Vitālijs (Vaļdens) un vēl draugs, autovadītājs no uzņēmuma ar mums brauca," stāsta Agafonovs. Precīzu summu, ko māte viņam iedevusi, viņš neatceras: ,,Bija, es tagad neatceros, man šķiet, 110 tūkstoši ASV dolāru un 90 tūkstoši eiro".

Kā izpētījis "de facto", pērn Agafonovam pašam nekas nepiederēja. Viņa ienākumi par darbu domē nepārsniedza 20 tūkstošus eiro (19 846,95 eiro). Savukārt viņa sievai Irinai pieder gan kapitāldaļas uzņēmumos, gan zemes un dzīvokļi, arī māja Nirzas ezera krastā. Tā arī esot uzbūvēta par sievas naudu.

Smalkais pagājušā gada izlaiduma Mercedes Benz ML 350 BlueTEC 4MATIC auto, kura cena atkarībā no komplektācijas var sasniegt 100 tūkstošus eiro, arī nepiederot Agafonovam. Viņš tikai ar to braucot. Tā pieder draugam Ivaram Silkānam, kurš viņam šo mašīnu nomā. Tomēr nomas maksu viņš neatceras.

Krimināllietu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas Agafonovs uzskata par politisku pasūtījumu. Savulaik viņš esot iebildis Zilupes pievienošanai Ludzai, taču kādam tas neesot paticis.

Raidījums atklāj arī Zilupes novada mēra vājās latviešu valodas zināšanas. Domes sēdēm jānotiek latviešu valodā. Turklāt, saskaņā ar likumu, tās jāieraksta audio formātā un ieraksts jāievieto domes mājas lapā, taču "zilupe.lv" ierakstu nav. Uz lūgumu atskaņot kādu, raidījums saņem atteikumu. Datorspeciālists neesot darbā, tāpēc audio ierakstus atrast nevarot, līdz ar to nevar pārliecināties par to, kādā valodā sēdes notiek. Tomēr pret mēra vājajām valsts valodas zināšanām iebildumu vēlētājiem, visticamāk, nav. Pagājušajās pašvaldību vēlēšanās Agafonovs saņēma visvairāk atzīmes ar pluss zīmi.

Agafonovs uzskaita virkni augstāko valsts amatpersonu, kuras apciemojušas viņu. Tostarp arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA). Par notikušo tikšanos liecina virkne fotogrāfiju, preses relīze, kā arī Mūrnieces ieraksts viņas "Twitter" kontā: "Zilupes pilsētas mērs Agafonofa kungs, kura pilsētā skola ir aprūpēta, kā pils, bet dome mitinās nelielā mājiņā." Raidījuma uzrunāta, Mūrniece vairs neatceroties, kādā valodā Agafonovs runājis. Komentēt šo tikšanos nevēloties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!