Foto: Arhīva foto
8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. "Delfi" apkopo 1945.gada pavasara laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Zemgales komunists", 4.maijs

Vācu radio par Hitleru

"1.maijā vēlu vakarā vācu radio izplatīja tā saucamā "fīrera" galvenā štāba paziņojumu, kurā apgalvo, ka pirmā maija pēcpusdienā miris Hitlers. Paziņojumā norādīts, ka vēl 30.aprīlī Hitlers par savu pēcnācēju nozīmējis admirāli Denicu.

Denics no savas puses atkal griezās pie vācu armijas un Vācijas iedzīvotājiem ar uzsaukumu. Tajā, kā jau parasti, atkārtojās hitleriskās propagandas viltības un izdomas ar nolūku radīt nesaskaņas antihitleriskās koalīcijas  valstu starpā, un uzsaukums prasa no vāciešiem, "lai tie saglabātu pilsētās un ciemos kārtību un disciplīnu, bez iebildumiem izpildītu savu pienākumu". 

Norādītais vācu radiofona paziņojums, kā redzams, ir jauns fašistisks triks: izplatot apgalvojumus par Hitlera nāvi, fašisti, kā redzams, cer Hitleram dot iespēju noiet no skatuves un pāriet nelegālā stāvoklī."

2.maija operatīvais padomju informbiroja ziņojums 

"2.maijā līdz pulksten 21.00 mūsu karaspēks sagūstījis Berlīnē vairāk kā 70 000 vācu kareivju un virsnieku.

Foto: data.lnb.lv

Sagūstīto skaitā ir: sevišķu uzdevumu ģenerāļi pie Berlīnes aizsardzības priekšnieka - ģenerālleitnants Kurts Vetašs un ģenerālleitnants Valters Šmits - Dankvarcs, Nometnes pārstāvis Viceadmirālis Foss, Bērlīnes aizsardzības štāba priekšnieks pulkvedis Hanss Rechiers, 56.vācu tanku korpusa štāba priekšnieks pulkvedis Teodors fon Dizvings. Sagūstīti arī Gebelsa pirmais vietnieks propogandas un preses lietās -  filozofijas un vēstures doktors Friče, preses vadītājs filozofijas un vēstures doktors Kliks, valdības padomnieks filozofijas un vēstures doktors Heinrichsdorfs.

Nopratināšanā Friče liecināja, ka Hitlers, Gebelss un jaunieceltais ģenerālštāba priekšnieks infantērijas ģenerālis Krebss izdarījuši pašnāvību."

Erio kunga ierašanās Maskavā

"30.aprīlī Maskavā, ceļā uz savu dzimteni, ar lidmašīnu ieradās Francijas republikas bijušais premjerministrs un deputātu palātas priekšsēdētājs Eduards Erio kungs, ko Sarkanā Armija bija atbrīvojusi no Vācijas koncentrācijas nometnes, kur viņu ieslodzīja hitleriskie varas orgāni vācu okupācijas periodā Francijā."

Uzmanību, cukurbiešu audzētāji!

"Iestājoties siltam laikam, nekavējieties ar cukurbiešu sēju. Agrā sēja dod augstākās ražas. Sēkla cukurbiešu sējai saņemama šādās patērētāju biedrībās: Jelgavas, Rūpniecības ielā 19 - 21, Krimūnu, Zaļenieku, Bēnes, Vecauces, Rubas, Līvbērzes, Bērzes, Dobeles, Elejas, Jaunsvirlaukas, Lielvircavas, Garozas un Sasavas patērētāju biedrības.  Paziņojumu izplatījis - "Jelgavas cukurfabrika"."

Nolaidība vai kaitniecība?

"Mašīnu - zirgu iznomāšanas punktu pienākums ir palīdzēt mūsu Sarkanās Armijas cīnītāju piederīgo un jauno darba zemnieku saimniecību zemes apstrādāšanā. Kalnciema pagasta MZIP vadītājs Rozentāls par šo jautājumu nav domājis un tāpēc MZIP uzliktos pienākumus nespēj izpildīt.

MZIP nav grafika un maršruta plāna. MZIP vadītājs nezina, kam, kādā datumā un kurā saimniecībā būs jāstrādā. Nav noteiktas normas, cik ar katru zirgu jāapar, nav zināms, ko katrs strādnieks dara, vadītājam par MZIP darbu nav nekāda pārskata.

Zemes apstrādāšana uzsākta 12.aprīli, bet līdz 28.aprīlim ar 9 zirgiem aparti tikai 4 ha, kas paveicams 1 dienā. Ko MZIP strādnieki un zirgi darīja pārējās 12 dienās?

Šāds stāvoklis Kalnciema MZIP ilgāk nav ciešams, jo līdz šim MZIP vadītāj rīcībā redzama atklāta kaitniecība. Sarkanarmiešu piederīgajiem un jaunajiem darba zemniekiem jāsaņem paredzētā palīdzība un viņi to saņems."

Uzziņa:

"Zemgales komunists" bija Jelgavas pilsētas un apriņķa izpildkomitejas latviešu valodā izdots laikraksts PSRS okupācijas laikā, kas no 1944. gada 5.decembra iznāca Jelgavā (1944 - 1962).

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!