Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Fragments no Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētāja pirmā vietnieka Daiņa Īvāna uzstāšanās Latvijas TV 1991. gada 13. janvārī*:

"Šis nebija labs rīts, jo uzzinājām par briesmām un šausmām Viļņā. Šos notikumus nosoda visas pasaules sabiedrība, bet nav nekādas reakcijas no padomju varas iestādēm, Latvijas Iekšlietu ministrija ziņo, ka situācija republikā esot mierīga.

Acīmredzot ir vajadzīgi Bruņotie spēki, lai stāvokli destabilizētu. Latvijā ir paredzēts spert nākamo soli, lai iebiedētu cilvēkus, lai iedzītu šausmās kā Lietuvā.

Es sazinājos ar Maskavu, ar B. Jeļcinu. Ir pamats domāt, ka viens no šo akciju organizētājiem ir PSRS prezidents. Ja nu vienīgi varbūt valdība nespēj kontrolēt situāciju vai informāciju.

Viļņā ir iecelts kara komandants ģenerālis Vladimirs Pushaļčiks. No desmitiem vakarā līdz sešiem rītā noteikta komandanta stunda, jo pret darbaļaudīm esot lietotas asaru gāzes un ieroči. Tik neģēlīgus melus var salīdzināt tikai ar Sadama Huseina izteikumiem.

Latvijas iedzīvotāji dodas uz Rīgu, lai piedalītos protesta un solidaritātes demonstrācijā. Mums jāparāda sava attieksme pret varmācību. Ja būs vardarbība, tā nebūs mūsu vaina. Situācija Viļņā, Lietuvā, var atkārtoties arī pie mums. Akcijas tiek gatavotas arī Latvijā, iespējams, rīt. Desanta daļas jau esot Rīgā un pēc pavēles var iziet ielās. Mēs nedrīkstam ļauties panikai. Būsim pietiekami organizēti."'

*Teksts no topošā izdevuma "Janvāra hronika". Latvijas Republikas Augstākās padomes barikāžu laika preses relīzes.

Laikraksta "Latvijas Jaunatne" 1991. gada 17. janvārī publicēts apskats par 13. janvāra notikumiem Lietuvā un Latvijā:

13. janvāris

"Plkst. 0.50 Uz Viļņu virzās bruņumašīnu un tanku kolonna.

Plkst. 1.30 Tanki piebrauc pie Lietuvas Augstākās Padomes ēkas. Tiek aplenkta Lietuvas televīzija.

Plkst. 2 Tanki atklāj uguni ar tukšām patronām.

Plkst. 2.10 Lietuvas televīzija pārtrauc raidījumus.

Plkst. 2.17 Apklust Lietuvas radio.

Plkst. 2.35 Padomju Armija ieņem telegrāfu.

Plkst. 3 V. Landsberģis un deputāti atrodas Augstākās Padomes ēkā.

Kauņas garnizona virspavēlnieks ultimatīvā tonī pieprasa pārtraukt Kauņas TV translācijas. Kauņas TV turpina darbu.

Plkst. 6-10 Lietuvas valdības aresta gadījumā republikas vadība un jaunās valdības izveidošana tiek uzticēta ārlietu ministram Saudargam, kas šobrīd atrodas Polijā.

Bez vēsts pazudušā Lietuvas Ministru Padomes priekšsēdētāja Šimēna vietā par premjeru iecelts Vagnulis.

Lietuvas sūtnis Maskavā Bičkausks tiek atsaukts no centra.

Tiek nolemts, ka 14. janvārī, protestējot pret okupāciju, Lietuvā sākas vispārējs politisks streiks.

13., 14. un 15. janvāris Lietuvā pasludināts par sēru dienām.

ASV ģenerālkonsuls dodas uz Lietuvu.

Uz Lietuvu dodas PSRS Federācijas padomes pārstāvji.

Viļņā tiek noteikta komandanta stunda no plkst. 21 līdz 6.

Kauņā tiek noteikta komandanta stunda no plkst. 18 līdz 6.

Lietuvas parlamentam tiek piegādāts ultimāts līdz plkst. 16 atstāt Augstākās Padomes ēku.

Pēcpusdienā pazudušais Šimēnis atradies.

***

Plkst. 11.30 Maskavā, atbalstot Lietuvu, notiek demokrātisko spēku mītiņš.

Plkst. 12 Sarkanajā laukumā pulcējas PSRS tautas deputāti.

Plkst. 15 Protesta mītiņš notiek Ļeņingradā.

Protesta mītiņi notiek Kijevā un Kišiņevā.

Vācijas ārlietu ministrs Genšers un Francijas ārlietu ministrs Dimā izsaka protestu Gorbačovam."

***

Plkst. 10 Sākas Latvijas Augstākās Padomes Prezidija sēde.

Plkst. 12 Sākas Latvijas parlamenta ārkārtas sēde.

Plkst. 13.55 Skan Doma zvani.

Plkst. 14 11. novembra krastmalā sākas Vislatvijas manifestācija.

Latvijas izglītības ministrs paziņo, ka visās Rīgas skolās uz nenoteiktu laiku tiek atceltas mācības."

ASV izdotais laikraksts "Laiks" 1991. gada 17. janvārī:

Kur un kurš aptīra sainīšus

Elmārs Grants

"Beidzamajos gados notiek daudz un dažādu brīnumu un nebūšanu mūsu mazajā valstiņā. It kā nebūtu sevišķi jābrīnās un jāuztraucas, ja vēl viens brīnums pievienojas visiem iepriekšējiem. Tikai šoreiz starpība tāda, ka šo brīnumu jau var nosaukt par sistēmu vai, kā juristi izsakās - recidīvismu.

Pēdējos divos gados notiek sistemātiska zagšana muitā vai arī starptautiskajā pastā. Atkārtoju vārdu - sistemātiska.

Paka vai sīkpaciņa tiek izsūtīta no ārzemēm, bet adresāts vai nu to pavisam nesaņem, vai arī saņem jau daļēji aptīrītu. Šāds atgadījums man bija šā gada jūnijā, kad no Vācijas atnāca sīkpaciņa ar numuru 018064 jau ar "dabisko vai dabīgo nobirumu". Viens labs cilvēciņš jau pirms manis bija labu daļu iebēris sev kabatā.

Toreiz, 19. 07. 1990. saņēmu garu un samērā nesaprotamu atbildi no Latvijas Republikāniskās muitas priekšnieka vietnieka. Z. Tomsona kunga. No viņa rakstītā izriet, ka muita nav atbildīga pēc pakas apskates par tās saturu.

Par ko tad vispār muita atbild? Tikai par to, lai nocenotu? Viņi paku taisa vaļā, ber ārā un ar abām rokām rakņājas līdz elkoņiem pa tās saturu un pašās beigās galīgi ne par ko nav atbildīgi. Jauki! Es labprāt gribētu atrast tādu darbu, kur ne par ko un nekad nav jānes galīgi nekāda atbildība. Kā izriet no Tomsona kunga atbildes, tad visa vaina tiek novelta uz starptautiska iecirkņa R. P. P. C. darbiniekiem.

Bet kas atbild par to, lai pēc muitas apskates sūtījums vispār nonāktu R. P. P. C. plauktos? Nākošais ir tas, ka šā gada 7. un 14. jūnijā no Bredfordas Anglijā tika izsūtītas divas sīkpakas uz mana vārda.

Pirmo, 7. jūnija izsūtīto, saņēmu šā gada 6. augustā. Toties otro, izsūtīto 14. jūnija, gaidu vēl tagad. Tā laikam ir pazudusi ar galiem, un nav vairāk izredžu to sagaidīt. Ir nepieciešams izzināt, kurā vietā tik lieliski šajā sestajā pasaules daļā zog?

Arī Rīgas 52. pasta nodaļas priekšniecība par daļējo paciņas iztrūkumu neko tuvāk tā ari man nevarēja paskaidrot.

Pievienoju Latvijas Republikāniskās muitas vēstules kopiju.

"Uz pilsoņa E. Granta iesniegumu ziņojam, ka saskaņā ar Starptautisko pasta sūtījumu noteikumiem (5. nodaļa, 90 punkts) materiālo atbildību par pakas saturu, kā līdz, tā arī pēc apskates, muitas darbinieki nenes, par sūtījumu saturu ir atbildīgi sakaru iestāžu darbinieki.

Sakarā ar augšminēto iesniegumu informēju par sekojošo: sīkpaciņa Nr. 018094 no VFR uz pils. E. Granta vārda Latvijas republikāniskajā muitā izlaista bez tās satura apskates, uzliekot uz paciņas zīmogu "Bez muitas nodokļa".

Paciņu pakošanu. aizblombēšanu, numuru uzlīmēšanu, kā arī parakstu uz zīmoga veic pasta dienesta darbinieki, dotajā gadījumā Starptautiskā iecirkņa RPPC darbinieki."

No redakcijas. Lai izmeklētu, kur un kurš aptīra starptautiskos sainīšus, ir vajadzīgi fakti un cilvēku liecības par līdzīgiem gadījumiem. Pa pilsētu runas klīst jau sen, ka kaut kur mājo garnadži, kas pie saviem dienesta galdiem ne tikai strādā.

Jābrīnās, kāpēc Republikāniskās muitas priekšniecība un Rīgas 52. pasta nodaļas vadība ir vienaldzīgas, ja līdz šim nav apkarota dienesta garnadzība. Palīdzēsim viņiem! Redakcija gaida vēstules no cietušajiem un apvainotajiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!