Foto: F64
Bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita, kurš ir viens no apsūdzētajiem vērienīgajā Rīgas domes kukuļošanas lietā, pratināšanā liecinājis, ka 5000 eiro (3500 lati) esot bijuši paredzēti vienam no Tautas partijas (TP) dibinātājiem, kādreizējam Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājam Edmundam Krastiņam, raksta žurnāls "Klubs".

Žurnāls raksta, ka "politiskā jumta" esamību minētajā lietā apliecina gan noklausītas sarunas starp krimināllietā apsūdzētajiem Janitu un bijušo Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Vilni Štramu, gan epizode ar 30 000 eiro pieprasīšanu par būvniecības atļaujas iegūšanu namam Dzelzavas ielā, Rīgā.

Pēc žurnāla rīcībā esošas neoficiālas informācijas, lietā noklausītajās sarunās Štrams vairākkārt piemin gan kādu "Edmundu", gan "Krastiņu", caur kuru iet "visi jautājumi". Par politisko jumtu liecinot vēl viena epizode. Saskaņā ar apsūdzību 2007.gadā sākumā Štrams izskaidroja Janitam, ka jāpieprasa 30 000 eiro (21 000 latu) no firmas "C.R.M. nami" par būvniecības atļaujas iegūšanu dzīvojamo māju celtniecībai Rīgā, Dzelzavas ielā. Tobrīd firmas kontrolpakete piederējusi partijas "Jaunais laiks" (JL) bijušā ģenerālsekretāra Grigorija Krupņikova brālim Dmitrijam. Pēc viņa teiktā presei, viņš būvniecības darbos tieši nav piedalījies, bet apstiprinājis, ka kukulis prasīts no viņa firmas darbinieka.

Neesot gan īsti saprotams, kādēļ Štrams un Janita bija pārliecināti, ka uzņēmēji naudu maksās, taču tā nenotika. Firma atteicās maksāt, bet jautājums jau bija iekustināts. Nelīdzēja pat draudi, ka nemaksāšanas gadījumā visas firmas būvniecības ieceres tiks bremzētas. 2007.gada oktobrī Rīgas dome atbalstījusi "C.R.M nami" būvniecības ieceri.

Satraucies par šādu iznākumu, Štrams esot pieprasījis kompensēt radušos zaudējumus un samaksāt 5000 eiro no savas kabatas Janitam. Pēc Štrama teiktā Janitam, šāda summa viņam esot jānodod tālāk kādai personai, kas jau bija piedalījusies jautājuma izlemšanā. Janita samaksājis. Persona, kurai Štrams it kā samaksāja 5000 eiro, lietā definēta kā izmeklēšanā nenoskaidrota persona. Janita nopratināšanā liecinājis, ka šie 5000 bijuši paredzēti Edmundam Krastiņam. Tā viņš sapratis no Štrama.

"Kas ir Krastiņš un kādus "jautājumus" kārtoja caur viņu, Štramam tiesā neviens arī varētu neprasīt. Cilvēka ar šādu uzvārdu starp apsūdzētajiem nav. Iespējams, nav tādēļ, ka Štrams prot turēt mēli aiz zobiem," raksta "Klubs", "lietā izdalīts atsevišķs kriminālprocess, kurā izmeklētāji mēģina savākt papildu pierādījumus pret amatpersonām, taču maz ticams, ka tam būs kāds rezultāts. Trūkst pierādījumu. Štrams klusē."

Krastiņš saistību ar kukuļošanas lietu presei noliedza. Žurnāla centieni noskaidrot, kādēļ lietā apsūdzētie liecina pret viņu, cietuši neveiksmi, jo pēc kukuļošanas skandāla viņš amatu Rīgas domē pametis un nomainījis telefona numuru. Krastiņa pēdējā darba vieta bija nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", kur viņš konsultējis kompānijas vadītāju Bertoldu Fliku.

Lietā izskanot arī citi uzvārdi, kas varētu liecināt par politisko "jumtu". 2008.gada 5.februārī Vecrīgas klubā "Melnais kaķis" ierakstīta saruna starp Štramu un Janitu, kurā abi pārspriež vairāku būvprojektu virzību Rīgā. Štrams norādījis, ka noteikti jānokārto "Z torņu" jautājums, ko Pārdaugavā būvē ar Krievijas oligarhu Oļegu Deripasku saistīta firma. Viņš skaidrojis: jāizdara tā, lai projektā atklātās kļūdas var labot, neapstādinot būvatļauju.

Vairāk abi pakavējušies pie Dzirciema ielas daudzdzīvokļu projekta, ko realizē "igauņi". Abi apspriež, kādēļ kāda ar šo objektu saistītā iecere nav guvusi Rīgas domes atbalstu. Štrams esot izteicies, ka runājis ar kādu vīru uzvārdā Dinevičs: "Saku, Janka, kāpēc tā, piķi ta paņēmāt!" Uz šo repliku Dinevičs neko konkrēti neesot atbildējis, vien norādījis, ka Īvāns balsošanas laikā bijis kokaīnu sašņaucies.

Abi kungi esot izstrādājuši turpmāko darāmo darbu sarakstu un pieminējuši dažus skaitļus. Varot noprast, ka summa par Dzirciema ielas projekta tālāko virzību pieaugusi, jo tā gribējis kāds "Pēteris". Klausoties šo sarunu no malas, varot šķist, ka sarunājas divi Rīgas domes būvniecības speciālisti, taču šī saruna nenotika darba kabinetā, kur parasti risina profesionālas lietas, turklāt abiem kungiem ar būvprojektu virzīšanu pilsētā sarunas brīdī nebija nekāda sakara.

Prokuratūra uzskata, ka "Melnajā kaķī" Štrams un viņa bijušais padotais Janita vienojās par kukuļošanas shēmu. Konkrēti šajā reizē no igauņu uzņēmēja Prita Tominga, kurš minētajā Dzirciema ielā būvēja daudzdzīvokļu mājas. Kad teju divas nedēļas vēlāk Janita "Melnajā kaķī" ieradās no Tominga paņemt daļu kukuļa - 45 000 eiro -, abus arestēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvji. Tajā pašā dienā pie rokudzelžiem tika arī Štrams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!