Foto: DELFI
Apzinoties Satversmes tiesas lomu Latvijas demokrātijas stiprināšanā un sabiedrības pastiprināti pievērsto uzmanību tiesiskuma jautājumiem, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina Satversmes tiesas tiesnešu izvēlēties atlases vai konkursa ceļā, informēja ZZS frakcijā.

Tikai augstākās klases jurists ar atbilstošu izglītību un akadēmisko pieredzi var kvalitatīvi pildīt Satversmes tiesas tiesneša pienākumus. ZZS, atbalstot kādu no Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem, vēlas būt pārliecināta, ka ir atrasta vispiemērotākā kandidatūra šim nozīmīgajam amatam.

Kā ziņots, šā gada maijā mūžībā negaidīti aizgāja Satversmes tiesas tiesnesis un priekšsēdētāja vietnieks Viktors Skudra, līdz ar to šobrīd ir vakanta Satversmes tiesas tiesneša amata vieta.

No otrdienas valdības sēdes darba kārtības tika svītrots jautājums par Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas kandidatūras virzīšanu vakantajam Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam.

Tieslietu ministrijā (TM) informēja, ka jautājums ir svītrots, jo koalīcijas partneri (ZZS) vēlējušies sīkāk iepazīties ar Osipovas CV jeb dzīvesgājuma aprakstu.

Līdz ar to tagad plānots, ka jautājums par Osipovas kandidatūras virzīšanu ST tiesneša amatam valdībā tiks izskatīts jūlija sākumā, pastāstīja TM sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Brice.

Kā ziņots, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) par Osipovas kandidatūru iepriekš konsultējās ar LU mācībspēkiem. Pati profesore piekrita kandidēt uz šo amatu.

1968.gadā dzimusī Osipova no 1986. līdz 1991.gadam ir studējusi Latvijas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē, bet no 1992. līdz 1997.gadam turpinājusi studijas LU Juridiskās fakultātes doktorantūrā, pilnveidojot savas zināšanas tiesību zinātnes tiesību teorijas un vēstures apakšnozarē, liecina LU interneta mājaslapā pieejamā informācija.

1998.gadā Osipova ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnēs un kļuvusi par LU Juridiskās fakultātes docenti, bet 2001.gadā - par LU Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kopš 2006.gada Osipova ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pērn aprīlī par priekšzīmīgu, godīgu un radošu amata pienākumu pildīšanu Osipova tika apbalvota ar TM III pakāpes Goda zīmi.

Patlaban ST strādā pieci tiesneši, viena vieta ir vakanta, bet tiesneses Vinetas Muižnieces pilnvaras uz laiku ir apturētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!