Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) trešdien tikšanās laikā ar izglītības ministru nerada kompromisu jautājumā par algām Pierīgas skolu pedagogiem, puses informēja pēc tikšanās.

ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka lai arī ZZS politiski atbalsta ministra Kārļa Šadurska ("Vienotība") centienus īstenot pedagogu atalgojuma reformu, atbalsts ir tikai pie nosacījuma, ka nevienam pedagogam Latvijā atalgojums nesamazinās.

"Tas ir fundamentāls mūsu uzstādījums - šo reformu rezultātā skolotāju un skolnieku situācijai jāuzlabojas, nevar būt tā, ka kādam atalgojums samazinās. Par to arī šodien frakcijā runājām. Pierīgas skolotāju atalgojums nedrīkst samazināties, tā nav viņu vaina," sacīja Brigmanis. Reformu kā tādu apturēt nedrīkstot un izglītības sakārtošana ir viena no divām valdības prioritātēm, bet jautājums par algām jārisina "un tas tiks risināts gan Saeimas, gan valdības līmenī".

Šadurskis teica, ka, īstenojot reformas izglītībā, nav iespējams radīt situāciju, kad neviens pedagogs no reformām necieš.

"Es nekad mūžā nevienam nevarēšu apsolīt, ka neviens necietīs," sacīja Šadurskis, norādot, ka pie esošā finansējuma nav iespējams īstenot atalgojuma modeļa reformu, ja nevienam skolotājam, īpaši Pierīgas skolotājiem, atalgojums nesamazinās. Tāpat ministrs pauda, ka tajās pašvaldības, kurās ir mazs skolēnu skaits, ir nepieciešama skolu tīkla reorganizācija, lai nodrošinātu efektīvu finansējuma izmantošanu. "Es varu tikai censties nodrošināt to, ka neviena pašvaldība sistēmiski necieš," pauda Šadurskis.

"Pierīga prasa zemāku skolotāju/skolēnu skaita koeficientu, Rīga prasa zemāku, republikas pilsētas prasa zemāku, visi prasa zemāku, to atrisināt nav iespējams pie šādas bāzes likmes, ko mēs izveidojām. Un samazināt bāzes likmi absolūti nav tas, ko gaida mūsu pedagogi. Es neesmu gatavs darīt bezjēdzīgu darbu - 680 eiro par bāzes likmi ir jāsaglabājas," sacīja ministrs. Šadurskis arī norādīja, ka bāzes likme ir 21 kontaktstunda un 9 stundas par papildu darbu.

Šadurskim nav bažu, ka politiskais atbalsts viņa reformai Pierīgas skolotāju atalgojuma dēļ samazinātos un esot ierasta situācija, ka "labie darbi tiekot nenovērtēti".

"Atalgojuma reforma ir konkrēti nepieciešams solis, lai varētu risināt izglītības kvalitātes jautājumu. Mums jāpanāk, ka skolā strādā labākie, ko valsts var piedāvāt," sacīja Šadurskis. Viņš arī uzsvēra, ka skolu tīkla reorganizēšanas gadījumā būs iespējams ietaupīt resursus uz šo skolu neefektīvas izmantošanas rēķina.

Jau vēstīts, ka Šadurskis trešdien bija aicināts uz ZZS Saeimas frakciju, lai apspriestu jautājumu par nepieciešamajām reformām izglītības attīstībai, tai skaitā pedagogu darba samaksas jauno modeli un skolu tīkla pilnveidi.

Tāpat jau ziņots, ka 14 Pierīgas pašvaldības bija sagatavojušas vairākus priekšlikumus jaunajam pedagogu atalgojuma modelim, lai nepieļautu pedagogu atalgojuma samazinājumu, norādot, ka jaunā modeļa ietekme uz Pierīgas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu un ilgtspējīgu attīstību kopumā vērtējama kā negatīva.

Jauno pedagogu atalgojuma modeli ministrs drīzumā plāno iesniegt valdībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!