Foto: Mango
Izstādes "Bodies Revealed" laikā no 18.februāra līdz 20.maijam 157 Latvijas iedzīvotāji aizpildījuši donora kartītes, ar kurām izteikuši vēlmi savu ķermeni pēc nāves nodot izstādes veidošanai.

Izstādes apmeklētājiem pēc ekspozīcijas aplūkošanas pie izejas dota iespēja brīvprātīgi aizpildīt anketu, izsakot vēlmi pēc savas nāves kļūt par daļu no "Bodies revealed" ceļojošās izstādes. Tajā redzami īstu cilvēku ķermeņi un orgāni, kas sagatavoti ar īpašu metodi - polimēru konservēšanu. Šī procesa gaitā cilvēka audi tiek saglabāti, izmantojot speciāli apstrādātu šķidru silikonu, kā rezultātā audi sacietē. Tādā veidā tiek iegūts eksemplārs, kas ir pārklāts ar caurspīdīgu gumijas masu. Lai sagatavotu eksponēšanai veselu ķermeni, ir nepieciešams vairāk nekā gadu ilgs darbs.

Izstādes apmeklētāji trīs mēnešu laikā aktīvi izmantojuši iespēju izteikt vēlmi savu ķermeni pēc nāves nodot ekspozīcijas veidošanai, un, kā apliecināja kāds izstādes darbinieks, pastkastīti, kurā mestas anketas lapiņas, šajā laika posmā nācies iztukšot vismaz divas reizes. Citās valstīs tik liela atsaucība neesot novērota.

Koncertaģentūras "FBI" sabiedrisko attiecību koordinators Kristaps Kārkliņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka izstādes norises laikā līdz 20.maijam saņemti 157 pieteikumi, taču viņš norādīja, ka anketām nav ne līguma, ne vienošanās spēka - interesenti tikai pieteikušies papildu informācijas saņemšanai.

Jau ziņots, ka Rīgā apskatāmā izstāde "Bodies Revealed" daudzviet citur pasaulē vērtēta pretrunīgi saistībā ar ķīniešu eksponātu neskaidro izcelsmi.

2008.gadā ASV telekanāls "ABC News" pārraidīja raidījumu sēriju par izstādes eksponātu sagatavošanas procesu, norādot, ka nevar izslēgt iespējamību, ka daļa no līķiem nākusi no Ķīnas cietumos mirušiem ieslodzītajiem vai personām, kurām izpildīts nāves sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!