Foto: Itar-Tass/Scanpix
Āgenskalna sākumskolā pēc izskanējušajām ziņām par masveida saslimšanu ar zarnu infekciju otrdien nav ieradies 201 no 557 skolas audzēkņiem, apliecināja skolas direktore Ināra Kaķīte.

Viņa norādīja, ka aptuveni puse no mājās palikušajiem bērniem varētu būt saslimuši, pārējie uz skolu nav laisti piesardzības dēļ. "Sadarbojamies ar visām iespējamām institūcijām un gandrīz vairs neatliek laika tiešajam darbam," par notiekošo skolā pēc LNT ziņu pirmdien demonstrētā sižeta pastāstīja direktore.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs informēja, ka oficiāli pašlaik reģistrēti tikai 14 saslimšanas gadījumi – trīs bērni ārstējas slimnīcā, par pārējiem ziņojuši ģimenes ārsti. Tomēr saslimušo skaits varētu būt lielāks, jo daļa bērnu, iespējams, ārstējas mājās.

LIC gan vēl gaida galīgo apstiprinājumu no laboratorijas, bet ir aizdomas, ka Āgenskalna sākumskolas bērni inficējušies ar norovīrusu, kas var izraisīt zarnu infekciju. Līdzīgi uzliesmojumi tiek reģistrēti arī citus gadus.

Perevoščikovs paskaidroja, ka tiek izmeklēti gan saslimušie bērni, gan skolas pārtikas bloka darbinieki, bet acīmredzamu saslimšanas iemeslu pašlaik nav. Tāpēc tuvāko divu dienu laikā LIC veiks padziļinātu izpēti, aptaujājot gan saslimušos, gan veselos bērnus, lai noskaidrotu iespējamās atšķirības ēdienu un dzērienu lietošanā vai citus iespējamos riska faktorus, kas palīdzētu nokļūt līdz infekcijas izraisītājam.

"Kad ir šādi sarežģīti uzliesmojumi, veic padziļinātu izmeklēšanu. Aptauja būs mazliet grūtāka, jo šajā gadījumā ir saslimuši 1.–6.klases skolēni. Bet parasti ar to var identificēt aizdomīgu pārtiku vai citus riska faktorus," teica LIC speciālists.

Viņš norādīja, ka pašlaik ir grūti pateikt, cik ilgi varētu būt pārbaude, tomēr viss tikšot darīts iespējami ātri. "Līdz nedēļas beigām ceru, ka būs kādi rezultāti," sacīja Perevoščikovs.

Lai gan norovīrusu infekcija ir nepatīkama – ar caureju un vemšanu, tā tomēr nav ļoti bīstama un parasti pacienti izārstējas divu dienu līdz nedēļas laikā, piebilda eksperts.

Slimība viegli izplatās, ja pēc tualetes apmeklējuma netiek mazgātas rokas. Tā kā viena no slimības izpausmēm ir vemšana, arī vemšanas masas var saturēt vīrusu, turklāt tas ir grūti dezinficējams un var ilgstoši atrasties uz priekšmetiem. Tāpat iespējama vīrusa izplatība caur pārtikas produktiem, informēja Perevoščikovs.

Lai izvairītos no saslimšanas, ieteicams stingri ievērot personīgo higiēnu, rūpīgi mazgāt un dezinficēt priekšmetus, ar kuriem slimajai personai bija saskare. Personas ar zarnu infekcijas slimību pazīmēm nedrīkst gatavot, uzglabāt un transportēt pārtikas produktus.

Jau vēstīts, ka novembrī, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, strauji pieaudzis ar norovīrusa infekciju saslimušo skaits – vienpadsmit mēnešos tā konstatēta 1425 slimniekiem, tostarp 966 bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!