Foto: LETA
Rīgas iedzīvotāji regulāri sūdzas par bezpajumtniekiem, kuri traucējot dzīvot "normāliem" cilvēkiem, taču Rīgas Pašvaldības policija (RPP) šajā jautājumā ir bezspēcīga, jo juridiski šie cilvēki neko nepārkāpj. Turklāt tiek norādīts arī uz labdarības un līdzcietības jautājumu, ko nereti piemirstot rīdzinieki, kuriem ir savs mājoklis.

Kā norādīja RPP priekšnieks un Latvijas Lielo pilsētu asociācijas eksperts pašvaldību policijas jautājumos Jānis Geduševs, policija bezpajumtniekus var tikai paaicināt doties uz patversmi, bet, ja cilvēks to nevēlas, viņš var atteikties. "Un, ja šis cilvēks nav salauzis kādai trepju telpai durvis vai kaut ko piegānījis, bet vienkārši apsēdies un saka, ka atpūšas, un daudziem ir pat pase, aiztikt viņu nedrīkst," skaidroja Geduševs.

Pavisam nesen RPP un Austrumu izpilddirekcijā saņemtas vairākas iedzīvotāju sūdzības un lūgumi savest kārtībā apkārtni ap Rīgas Pareizticīgo Svētās Trijādības-Sergija sieviešu klosteri, kur darbojas zupas virtuve trūkumcietējiem. Iedzīvotāji sūdzējās, ka daudzi trūcīgie, saņemot porciju pie klostera, aiziet nevis uz savu dzīvesvietu, bet pusdieno turpat, tuvāko māju pagalmos, atstājot aiz sevis maisus, papīrus un plastmasas traukus.

Vaicāts, ko RPP var atbildēt sūdzību iesniedzējiem, Geduševs atzīst, ka bezpajumtnieki nevienu likumu šajā gadījumā nav pārkāpuši.

"Jā, viņi, iespējams, smird. Bet vienam varbūt "Chanel" smird, otram - dabas priežu mežs. Piedodiet. Es ļoti labi zinu šo rajonu ap klosteri, kur plūsma ir divi gājēji piecās minūtēs. Tas ir klusais rajons. Es šaubos, ka tur ir milzu problēmas. Mēs zinām, ka klostera pretējās mājas iedzīvotājiem estētiski nepatīk, ka tur atrodas šie cilvēki. Bet kur tad ir mūsu līdzcietība? Par vienu lāci mēs uztraucamies nedēļu, bet tur stāv 50 bezpajumtnieki, un mums saka - aizvāciet viņus prom. Uz kurieni? Uz Kalnciema purviem? Ja mēs ejam uz normālu Eiropu, tad par labdarību, līdzcietību jārunā," uzskata Geduševs.

RPP priekšnieks norāda, ka ikdienā Rīgā uz 1700 iedzīvotājiem strādā viens RPP policists. "Mums dienā vairāk par 300 policistiem ir ārā uz ielas. Mīļie rīdzinieki, ja jūs nepalīdzēsiet, tad sadarbības nebūs. Runājot par klosteri, turp brauca RPP, brauca dome, bet par ko runāt? Par to, ka nepatīk tā bilde aiz loga, ka cilvēkiem palīdz? Nu, atvainojiet, varbūt ar tiem pašiem mājas iedzīvotājiem kādiem speciālistiem vajag parunāt par dzīves vērtībām, par dzīves līmeni," spriež Geduševs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!