Foto: F64
Pirmdien agri no rīta policija par neveiksmīgu joku skarbā veidā aizturējusi režisoru Viesturu Kairišu un operdziedātāju Asmiku Grigorjanu, LNT raidījumam "900 sekundes" pirmdien izstāstīja režisora dzīvesbiedre, scenogrāfe Ieva Jurjāne.

Kā stāstīja Jurjāne, viņi trijatā apķērušies pirmdienas rītā gāja pa Vecrīgu, svinot operizrādes "Triptihs" pirmizrādi. Kairišs, redzot policijas patruļu, jokojot pajautāja, vai tā nevarētu aizvest viņus mājās. Kad policists sacīja, ka tas būtu iespējams tikai caur iecirkni, Kairišs vaicāja, par ko tad viņu var aizturēt. Policists attraucis, ka kaut vai par to, ka viņi nespēj orientēties pilsētā.

Kad Kairišs iesmējies un sacījis, lai tikai pamēģina viņu aizturēt par nespēju orientēties pilsētā, policists aizlauzis viņam rokas aiz muguras. Izsaukta vēl viena patruļa, savukārt Grigorjana, kas mēģinājusi iejaukties, noguldīta ar seju pret bruģi, stāstīja Jurjāne. Abi vēlāk iesēdināti busiņa un aizvesti, turklāt Jurjāne netika informēta, uz kuru iecirkni viņus vedīs.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) "900 sekundēs" pastāstīja, ka par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un huligāniskām darbībām abus pirmdien pulksten plkst.5.45 Vecrīgā, Kalēju ielā aizturējusi Rīgas Pašvaldības policija (RPP). Patlaban Kairišam tiek veikta ekspertīze, lai noskaidrotu alkohola līmeni organismā, sacīja Rīgas mērs.

Vēlāk "900 sekundes" sazvanīja arī Kairišu, kas pastāstīja, ka ir nupat izlaists no iecirkņa un kopā ar Jurjāni un Grigorjanu atgriezies mājās, taču joprojām esot šokēts par "ārkārtīgi cilvēka cieņu pazemojošiem apstākļiem un pašvaldības policijas visatļautību".

"Man ir pretīgi un es nesaprotu, kāpēc mēs tikām sodīti tikai par to, ka esam reibumā," sacīja režisors. "Latvijā ir kaut kāds fašisms iestājies. Kad uz ielām tiešām netrūkst pārkāpumu, tāda rīcība šķiet RPP nepamatotu ambīciju izrādīšana," vērtēja Kairišs. Viņu aizskāris arī tas, ka policisti sāpīgi aizlauzuši viņam rokas un saukājuši par "lēmētu".

RPP pārstāvis Andrejs Aronovs "900 sekundēm" apgalvoja, ka policisti konstatējuši administratīvo pārkāpumu - atrašanos sabiedriskā vietā citu cilvēku cieņu aizskarošā reibuma stāvoklī. Savukārt Grigorjana metusies Kairišu aizstāvēt, izmantojot necenzētus lamuvārdus. Viņš norādīja, ka nav pamata domāt, ka policistu rīcība bijusi pārmērīga, taču par to tiks spriests pēc videomateriāla izvērtēšanas.

RPP preses sekretāre Inese Tīmane norāda, ka pulksten 5.43 Vecrīgā, Kalēju ielā policijas darbinieku sarunā ar Kairišu, kurš sabiedriskā vietā atradās cieņu aizskarošā reibuma stāvoklī, agresīvi iejaucās Grigorjana. Uz vairākkārtējiem policijas aizrādījumiem netraucēt, sieviete nereaģēja, lietoja necenzētus izteicienus un fiziski aizskāra policijas darbiniekus, par ko tika aizturēta.

Abi aizturētie nogādāti policijas iecirknī lietvedības nodrošināšanai. Grigorjana sakarā ar sūdzībām par sāpēm rokas pirkstā izsaukta Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde.

Alkohola tests sievietes izelpā uzrādīja 1,96 promiles alkohola. Kairišs no alkohola testa veikšanas uz vietas atteicās, tādēļ reibuma pakāpes noteikšanai nogādāts medicīnas iestādē.

Grigorjanai noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli par sīko huligānismu un nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, savukārt Kairišs saukts pie atbildības par atrašanos sabiedriskā vietā reibuma stāvoklī.

Jau ziņots, ka Rīgas Operas festivāls tika atklāts 8.jūnijā ar Džakomo Pučīni "Triptiha" - trīs viencēliena operu – "Apmetnis", "Māsa Andželika" un "Džanni Skiki" – pirmizrādi. Tā radošajā komandā ir arī režisors Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Jurjāne un viessoliste Grigorjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!