Foto: F64
Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Satiksme" lūdz Satiksmes ministriju mainīt likumus un noteikt, ka sabiedriskā transporta vadītāji drīkst sēsties pie stūres tikai pilnīgi skaidrā, alkohola koncentrācijai viņu organismā nepārsniedzot nulle promiles, bet iereibušiem vadītājiem atņemt tiesības vadīt autobusu uz mūžu, informē uzņēmums.

Tāpat uzņēmums aicina noteikt, ka tiem, kas vēlas iegūt D kategorijas jeb autobusu vadīšanas tiesības, pirmreizējā un kārtējā veselības pārbaude ir padziļināta un kompleksa un to var veikt tikai ārstniecības iestādē izveidota ārstu komisija.

RS norāda, ka šobrīd jebkurš transportlīdzekļa vadītājs, tai skaitā autobusa šoferis, kuram vadīšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem, var vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles.

RS uzskata, ka Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteiktie administratīvie sodi transportlīdzekļa vadītājam par autobusa vadīšanu alkohola reibumā nav samērojami ar nodarītā kaitējuma apmēru un risku, ka transportlīdzekļa vadītājs pēc soda izciešanas un vadītāja tiesību atgūšanas alkohola ietekmē neizraisīs jaunu ceļu satiksmes negadījumu, jo alkohola lietošana ir slimība, kurai ir hronisks process, vai arī izraisīs ceļu satiksmes negadījumu ar traģiskām sekām arī tad, ja alkohola koncentrācija asinīs nepārsniedz 0,5 promiles.

Uzņēmums norāda, ka pašlaik esošo un topošo autovadītāju veselības pārbaudes veic vai nu ģimenes ārsts vai ārstu komisija. RS uzskata, ka transportlīdzekļa vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt kvalifikāciju sabiedriskā transporta vadīšanai, veselības pārbaudes būtu jāiziet tikai pie ārstniecības iestādē izveidotas ārstu komisijas, kuras sastāvā ir attiecīgo specialitāšu ārsti, kas var sniegt padziļinātu atzinumu.

Vēstuli ar ierosinājumiem likuma izmaiņām RS nosūtījusi Satiksmes ministrijai.

Jau vēstīts, ka RS satiksmes autobuss aprīļa beigās cieta smagā avārijā, kurā gāja bojā trīs cilvēki – pats šoferis un divas pasažieres. Vēlāk atklājās, ka autobusa vadītājs bija pamatīgā reibumā, lai gan pirms došanās reisā bija izgājis alkohola kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!