Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas frakcija aicina Rīgas domi (RD) parādīt politisko gribu un izlemt par Svētā Pētera un Pāvila dievnama, kurā pašlaik atrodas "Ave sol" koncertzāle, atdošanu tā vēsturiskajiem īpašniekiem – Pareizticīgajai baznīcai.

SC norāda, ka savu partijas biedru aicinājumam jau atsaucies Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), paziņodams, ka ir pienācis laiks uzsākt diskusiju par ēkas Citadeles ielā 7 izmantošanu.
"Skumji, ka dziesmas, dejas un izklaide mūsu dienās tiek vērtētas augstāk par lūgšanām… Kaut gan visi vēsturiskie fakti liecina par to, ka ēka Citadeles ielā 7 ir nesaraujami saistīta ar pareizticību," norāda SC frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Rīgas mērs Ušakovs ceturtdien jau paziņojis, ka būtu jāuzsāk diskusija par "Ave Sol" koncertzāles tālāko likteni. "Ēkas vēsture nav bijusi vienkārša, bet tai pašā laikā jautājums par tās turpmāko likteni, lai cik tas arī nebūtu sarežģīti, ir jārisina," uzskata mērs.

Ēka Citadeles ielā 7 celta vēl Katrīnas II valdīšanas laikā. 1836. gadā šai baznīcai tika piešķirts katedrāles statuss, un tā kļuva par pirmo katedrāles baznīcu Baltijas guberņās. Kopš padomju laikiem ēkā Citadeles ielā darbojas "Ave sol" koncertzāle ar 300 skatītāju vietām.

Vairākus gadus Latvijas Pareizticīgo baznīcas Sinode tiesājās ar Rīgas domi par ēkas īpašumtiesībām, līdz beidzot 2007.gadā Augstākās tiesas Senāts atstāja spēkā spriedumu, ar kuru noraidīta baznīcas prasību noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!