Foto: Kadrs no video
Latvijas Veselības norēķinu centrā ir iesniegtas izziņas no Berlīnes klīnikas "Charite" par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) ārstēšanos, lai saņemtu kompensāciju par ārstēšanos, savukārt, ja valsts daļēji ārstēšanos kompensēs, mērs sola daļu no saziedotajiem līdzekļiem veltīt labdarībai, informēja Rīgas domē.

Saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, katrs valsts pilsonis var pretendēt uz valsts palīdzību gadījumos, kad ir nepieciešama ārstēšanās ārvalstīs un šo nepieciešamību ir konstatējis ārstu konsīlijs.

Pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, Veselības norēķinu centrs lems par iespējamo palīdzību un tās apjomu. Ušakova gadījumā tieši ārstējošo slimnīcas ārstu konsilijs konstatēja nepieciešamību pēc turpmākas ārstēšanās nodrošināšanas ārvalstīs, pārvedot viņu uz slimnīcu Vācijā.

Uzreiz pēc traģiskā notikuma Rīgas maratona laika Ušakova ģimene vērsās pie sabiedrības ar aicinājumu palīdzēt savākt līdzekļus viņa ārstēšanai ārzemēs. Kopumā ir saziedoti 180 000 latu. Kopējās ārstēšanas izmaksas būs zināmas tuvākajā laikā, kad slimnīca sagatavos rēķinu.

Ušakovs no saviem līdzekļiem segs rehabilitācijas izmaksas. Savukārt visi līdzekļi, kas paliks pāri no saņemtajiem ziedojumiem, tiks novirzīti labdarībai, konkrēti – bērniem, kam ir nepieciešama ārstēšana ārvalstīs, bet, kuri dažādu iemeslu dēļ, nevar saņemt atbalstu no valsts.

Ja no Veselības norēķinu centrā tiks piešķirts līdzfinansējums Ušakova ārstēšanas izdevumu apmaksai, palīdzību varēs saņemt lielāks bērnu skaits.
Jau ziņots, ka, skrienot pusmaratona distanci, mēram neizdevās finišēt, jo radās veselības problēmas un viņu sākotnēji nogādāja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā. Dažas dienas vēlāk Ušakovu pārveda uz "Charite" klīniku Berlīnē.

Vācijas speciālisti ir apstiprinājuši P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārstu noteikto diagnozi - pārkaršanas sindromu, kam sekoja iekšējo orgānu bojājumi. Ušakovam cietušas gan aknas, gan nieres, citi iekšējie orgāni un muskuļi un ilgāku laiku mediķi viņu turēja mākslīgi izraisītā miegā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!