Foto: LETA
Rīgas domes "Vienotības" frakcijas deputāts Nils Josts ir iesniedzis priekšlikumu grozījumam Rīgas domes lēmumprojektā "Par publiskās un privātās partnerības Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai procedūras uzsākšanu", kas paredz slēgt līgumu ar privāto partneri sākotnēji uz 10 gadiem, tad izvērtēt sadarbības līguma izpildes gaitu un nosacījumu izpildi, kam drīkstētu sekot līguma pagarināšana vēl līdz 10 gadiem. Šobrīd lēmumprojekts paredz līguma slēgšanu uzreiz uz 20 gadiem.

Deputāts uzskata, ka līguma slēgšana ar vienu privāto partneri uz 20 gadiem ir riskanta rīdziniekiem, jo šobrīd nav zināms līguma projekts, tā nosacījumi, privātā partnera saistības, pašvaldības iespējas lauzt līgumu, ja privātais partneris nepilda visus nosacījumus, un citi svarīgi nosacījumi, lai varētu cerēt, ka divdesmit gadu laikā rīdziniekus nesagaida negaidīts maksas pieaugums un citi nepatīkami pārsteigumi.

"20 gadus Rīgā atkritumu apsaimniekošanas jomā būs tikai viens apsaimniekotājs, kas neļaus rīdziniekiem izvēlēties labāko piedāvājumu, bet piespiedīs maksāt tikai vienam, pašvaldības izvēlētam uzņēmumam, turklāt nevarēs atteikties no šī uzņēmuma pakalpojumiem, ja tie neapmierinās un pieaugs samaksa, jo cita vienkārši nebūs", uzskata Josts.

Rīgas dome plāno slēgt publiskās un privātās partnerības līgumu, veidojot atkritumu apsaimniekošanas kopsabiedrību ar vienu privāto partneri, kurā publiskajam partnerim jeb pašvaldībai būtu 10% un privātajam partnerim 90% akciju. Par lēmumprojektu deputāti balsos 14. februāra Rīgas domes sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!