Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Valsts prezidenta Valda Zatlera reitings ir viens no augstākajiem, kāds jebkad bijis kādam politiķiim Latvijā, un tas ir viņa politiskais kapitāls, kuru gan diezgan ātri var iztērēt, trešdien video tiešraidē portālā "Diena.lv" paziņoja sociologs, "Latvijas Fakti" vadītājs Aigars Freimanis.

Freimanis sacīja, ka jūnijā Zatleru pozitīvi vērtējuši apmēram 79% aptaujāto, un tas ir pamatīgs kāpums salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, kad pozitīvi prezidentu vērtēja apmēram 50% respondentu. Pieaugums esot tieši uz iepriekš Zatleru negatīvi vērtējušo cilvēku skaita, sacīja sociologs.

Viņš norādīja, ka līdzīgi augsts reitings esot bijis tikai eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai viņas pirmā termiņa laikā un otrā termiņa sākumā, kā arī viņas priekštecim Guntim Ulmanim neilgi pēc kļūšanas par Valsts prezidentu.

Freimanis arī jokojot norādīja, ka Zatlera popularitāte šobrīd ir tik liela, ka viņam "atliek tikai nakts vidū kādā vārtrūmē nosvilpties," lai sapulcētu cilvēku tūkstošus. Tāpēc sociologu nedaudz izbrīnījusi prezidenta pēdēja intervija svētdienas raidījumā "Nekā Personīga", kur viņš ļoti uzmanīgi un "kā baidoties piedurties karstiem katliem" runājis par tēmām, kuras skaļi pieteica savā 28.maija uzrunā tautai, kad paziņoja par ierosinājumu atlaist Saeimu.

Jau vēstīts, ka pēc Saeimas lēmuma neļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja maija nogalē ārkārtas uzrunā tautai.

Viņš atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu. Taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā, uzsvēra Zatlers.

Referendums par Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā, taču jau tagad politiķi izteikumi liecina, ka partijas sāka gatavoties priekšvēlēšanu cīņām, jo nešaubās par tautas nobalsošanas iznākumu. Savukārt 2.jūnijā notikušajās prezidenta vēlēšanās Zatlers neguva Saeimas vairākuma atbalstu un par nākamo prezidentu kļuva "zaļzemnieku" izvirzītais eksbaņķieris Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!