Foto: F64
Pēc Valsts prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas, kurās parlamenta vairākumu – 51 balsi - neieguva neviens no kandidātiem, Saeimas balsu skaitīšanas komisijas priekšsēdis Ingmārs Līdaka (ZZS) pauda bažas, ka organizatoriski otrā kārta būšot sarežģītāka.

Līdaka žurnālistiem uzsvēra, ka šobrīd nevar teikt, ka kādam no kandidātiem ir vairākums, jo nepieciešamo 51 balsi nav savācis neviens no abiem kandidātiem – ne pašreizējais prezidents Valdis Zatlers, ne "zaļzemnieku" deputātu virzītais eksbaņķieris Andris Bērziņš.

Līdaka arī sacīja, ka pirmajā kārtā bijušas problēmas ar pieciem deputātiem, "kuriem uzmākusies klaustrofobija vai citas kaites", un viņi nevēlējās balsot speciālajā kabīnē. Tas parāda – deputāti nesaprot Satversmē noteikto, ka valsts prezidentu ievēl aizklātajās vēlēšanās, sacīja Līdaka.

Līdaka pieļāva, ka otrajā kārtā problēmu ar deputātu disciplīnu varētu būt vēl vairāk.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka ar klaustrofobiju savu nevēlēšanos aizpildīt biļeteni kabīnē pamatoja Kārlis Šadurskis (V). Viņš žurnālistiem arī norādīja, ka brīdī, kad Līdaka viņu "vilcis" uz balsošanas kabīni, viņš pats gandrīz pārkāpis Satversmē noteikto, jo mēģinājis ielūkoties Šadurska biļetenā.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien prezidenta vēlēšanu pirmajā balsojumā nespēja izšķirties nedz par labu pašreizējam prezidentam Valdim Zatleram, nedz piecu "zaļzemnieku" izvirzītajam no Vidzemes ievēlētajam deputātam Andrim Bērziņam (ZZS), tāpēc notiks otrais balsojums.

Balsojumā kopumā piedalījās 99 no 100 tautas pārstāvjiem. Sēdē nepiedalījās deputāts Mihails Zemļinskis (SC). Par derīgām atzītas 98 vēlēšanu zīmes. Pret abiem kandidātiem nobalsoja pieci deputāti. Par Zatlera pārvēlēšanu nobalsoja 43 deputāti, bet par Bērziņu savas balsis atdeva 50 parlamentārieši. Līdz ar to nav ievēlēts neviens kandidāts, un Saeimai par abiem būs jābalso vēlreiz, jo prezidenta ievēlēšanai nepieciešama vismaz 51 balss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!