Foto: LETA
Ar likumu jāizbeidz "bezjēdzīgās" prāvas pret oligarhiem, kā arī jāizbeidz politiskos karus visā Latvijā, radot jaunu konstitūciju, kā tas darīts Spānijā pēc diktatora Franko režīma krišanas, intervijā laikrakstam „Diena” paudis ekspolitiķis Jānis Jurkāns, kurš šonedēļ izpelnījās publicitāti, atsakoties no ietekmīga amata tranzītbiznesa asociācijā.

Politika Latvijā, pēc Jurkāna domām ir „korumpēta no galvas līdz kājām", un veids, kā pārtraukt politikas korupciju, ir izbeigt prāvas, „kurā vairāki cilvēki cenšas nodrošināt savu personisko drošību". „Es neticu, ka notiesās Lembergu vai citus cilvēkus, kurus lamā par oligarhiem. Tāpēc, lai noņemtu šo spriedzi politikā, ir jāpieņem likums, kas šo bezjēdzību pārtrauc. Vai nu notiesā, vai pārtrauc, citādi tas viss nodara ļoti lielu kaitējumu Latvijai," - radikāls ir Jurkāns.

Kā labu piemēru, ko vajadzētu darīt, Jurkāns „Dienai" iesaka izstrādāt jaunu, šodienas vajadzībām atbilstošu konstitūciju, kas maina valsts pārvaldi, un ko varētu iniciēt „abi prezidenti". „Der paskatīties, kā spāņi to izdarīja 1978. gadā pēc Franko nāves. Spānijas karalis Huans Karloss sasauca politiskās partijas un vienojās par jaunas konstitūcijas izstrādi, kas vēlāk tika apstiprināta referendumā," skaidro Jurkāns.

„Spāņu politiskās partijas panāca izlīgumu un vīziju, kā Spānija attīstīsies tālāk, - noteica virsuzdevumus, galvenās vadlīnijas, galvenās nozares, kuras attīstīs. Tie bija noteikumi, kas jāievēro visām partijām. Nesaku, ka ceļš bija tikai gluds, bet Spānija kļuva par attīstītu valsti. Un tas notika valstī, kurā bija daudz sarežģītāka situācija nekā Latvijā. Tur notika pilsoņu karš, cilvēki dzīvoja pretējos ierakumos. Mums, paldies Dievam, tādu ierakumu vēl nav, neesam vēl cits citu šāvuši," - tā Jurkāns.

„Domāšanu var mainīt, ja maina sistēmu. Staļins taču mainīja cilvēku domāšanu, vai ne? Arī Franko laikā baski sēdēja klusu. Es neaicinu darīt kā viņi, taču domāju, ka Kārlis Ulmanis izdarīja lielu pakalpojumu tautai. Var jau teikt, ka viņš iznīcināja demokrātiju, bet kāda jēga no tieši tādas demokrātijas, kāda mums ir tagad, ja pēc 25 gadiem Latvijas vairs nebūs, šeit iekšā sabrauks sveši cilvēki. Ir vajadzīgas patiesi radikālas izmaiņas valstī," laikrakstam pauž Jurkāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!