Foto: F64
Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga augošo pašreizējā prezidenta Valda Zatlera popularitāti skaidro ar viņa "žestu" rosināt Saeimas atlaišanu, jo sabiedrībā ir neapmierinātība ar parlamentu un valsts pārvaldīšanu, trešdien LNT ziņām atzina Vīķe – Freiberga.

"Mums kopš Kārļa Ulmaņa laikiem ir pārliecība, ka visa ļaunuma sakne ir Saeima," atzina eksprezidente, atgādinot, ka pēc 1934.gada 15.maija apvērsuma Ulmaņa propaganda uzsvēra, ka Saeima un Satversme nekam neder, bet lai uzlabotu situāciju, jānāk vienam vadonim.

Vīķe – Freiberga atzina, ka pašlaik cilvēkiem ir negatīva attieksme pret parlamentu, bet Zatlera popularitāte aug, jo tā cilvēki pauž savu protestu.

Viņa arī sprieda, ka iepriekš līdz iespējamām Saeimas ārkārtas vēlēšanām, kas varētu notikt septembrī, nekad nebija tik īss laiks, lai veidotu partiju un tā gūtu ievērojamus panākumus.

Jau ziņots, ka aptuveni 44% iedzīvotāju Zatleram iesaka dibināt savu partiju un kandidēt paredzamajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās, liecina "Latvijas faktu" jūnijā veiktā aptauja.

Arī apvienība "Vienotība" aicināja Zatleru savās rindās, bet Zatlers trešdien vēl pirms tikšanās ar "Vienotību" paziņoja, ka līdz savu pilnvaru termiņa beigām nesniegs konkrētu atbildi, vai viņš varētu pievienoties šim politiskajam spēkam.

Zatleram no Rīgas pils atslēgām būs jāšķiras 7.jūlijā, jo Saeimas vairākums, balsojot par jauno prezidentu, atbalstīja piecu "zaļo zemnieku" deputātu izvirzīto frakcijas biedru eksbanķieri Andri Bērziņu. Pēc Saeimas balsojuma medijos un politiskajā vidē parādījušās dažādas spekulācijas par Zatlera tālākajiem karjeras plāniem. Viņš pats atzinies, ka nebūs "malā stāvētājs", taču skaidri savus plānus nav atklājis.

Maija pēdējās dienās pašreizējais prezidents Zatlers nāca klajā ar paziņojumu, ka, izmantojot Satversmē paredzētās tiesības, ierosina atlaist Saeimu. 23.jūlijā notiks referendums par šo jautājumu. Uzrunā tautai Zatlers atzina, ka nolēmis rīkoties radikāli un šis lēmums prezidenta vēlēšanu priekšvakarā ir politiski un konstitucionāli sarežģīts, un var mazināt viņa izredzes tikt pārvēlētam uz otro termiņu, taču viņa kā prezidenta pienākums ir rīkoties valsts labā nevis savā labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!