Foto: Valsts prezidenta kanceleja
Bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers atzīst, ka nolēmis rosināt Saeimas atlaišanu, jo viņam piegriezās, teikts eksprezidenta publiskajā paziņojumā medijiem.

Viņš atzinis, ka arī divus mēnešus pēc rīkojuma par Saeimas atlaišanu "cilvēki arvien skaļāk jautā – kāpēc". Tagad, pēc Valsts prezidenta amata atstāšanas, Zatlers atzīst, ka var "vienkāršā tautas valodā pateikt: man piegriezās".

"Man, tāpat kā jums, piegriezās dzīvot valstī, kurā valda meli, cinisms un alkatība; kurā mēs visi no rīta pamostamies un pukodamies ejam gulēt par tām nejēdzībām, kas valda mums visapkārt un traucē mums dzīvot," uzsver bijušais prezidents.

"Tajā dienā es uzaicināju Ministru prezidentu un Saeimas priekšsēdētāju, lai uzdotu tikai vienu jautājumu: "vai jums ir plāns, kā mainīt šo stāvokli valstī?" Un diemžēl saņēmu atbildi: "nē, mums šāda plāna nav." Tad nolēmu rīkoties," skaidro Zatlers.

Viņš uzskata, ka atvēris tautai durvis uz pārmaiņām, un tagad "atliek visiem kopā pārkāpt šim slieksnim un sajust, ka vara par savu likteni, par savas ģimenes likteni, par Latvijas likteni, ir jūsu rokās".

Jau ziņots, ka pēc Saeimas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, Zatlers nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu. Par to prezidents paziņoja 28.maijā vakarā ārkārtas uzrunā tautai.

Zatlers, uzrunājot Latvijas tautu, pieminēja arī oligarhu ietekmi politikā. Viņš uzsvēra, ka ekonomisko krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki, un "katrs no viņiem nesa kādu personīgu upuri". "Kā vārdā šie upuri tika nesti? Lai vairotu oligarhu pelņu, lai ļautu apzagt savu valsti, lai tiesiskums kļūtu par nenozīmīgu saukli?" jautāja Valsts prezidents.

Viņš norādīja, ka "mēs visi pārāk labticīgi vērojām dažu cilvēku grupu interešu izpausmes". "Vērojām un neko nedarījām, un situācija kļuva tikai sliktāka," sacīja Zatlers, atgādinot, ka 9.Saiemai uzticējās tikai 6% iedzīvotāju, bet tagadējai - tikai 10%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!