Foto: F64
Apvienības "Vienotība" līdzpriekšsēdētājs un ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis norāda, ka" Saskaņas centra" (SC) piedāvājums noteikt politiskajiem spēkiem moratoriju nacionālajiem un vēstures jautājumiem ir vienkārši absurds un nav nopietni apspriežams, turklāt šāds piedāvājums liedz vērtēt SC kā iespējamo partneru valdībā, teikts ministra paziņojumā medijiem.

Pēc Kristovska domām šāds ierosinājums neatbilst ne mūsdienu modernās Eiropas garam, ne arī attiecību veidošanā ar Krieviju abpusēji panāktajam progresam. Šāds priekšlikums ir izteikts īstermiņa politisko interešu vārdā un gaidāmo 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanu kontekstā, uzskata Kristovskis.

SC valdes priekšsēdētāja, Rīgas mēra Nila Ušakova publiski paustais ierosinājums politiskajās debatēs noteikt trīs gadu moratoriju vēstures un nacionālajiem jautājumiem "vispirms nozīmē apturēt Latvijas–Krievijas vēsturnieku komisijas darbu, par ko aizvadītā gada decembrī Maskavas vizītes laikā vienojās Latvijas un Krievijas valstu prezidenti", pauž Kristovskis.

Kristovskis norāda, ka Ušakova piedāvājums nav pieņemams ne Pilsoniskajai savienībai, ne arī "Vienotībai" kopumā. "Tā neatteiksies no nacionālās pašcieņas un mūsdienīgas un civilizētas eiropeiskas politikas, kas sakņojas vēstures patiesā un godīgā atspoguļošanā, nevis noliegšanā vai "apturēšanā", kas ir viens un tas pats," uzsver Kristovskis.

"Tik ilgi, kamēr būs šāda attieksme pret Latvijas valsts un tautas pamatvērtībām, būs neiespējami "Saskaņas centru" vērtēt kā kandidātu darbam valdībā. "Vienotības" izvirzītie jautājumi Saskaņas centram kopš 10.Saeimas vēlēšanām ir spēkā un atkāpju no prasībām, tajā skaitā par vēsturiskās patiesības nenoliegšanu un okupācijas fakta atzīšanu nebūs," norāda Kristovskis.

Intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" Ušakovs paudis, ka politiķi jau 20 gadus izmantojuši nacionālos un vēstures jautājumus, tāpēc tiem uz trīs gadiem būtu jānosaka moratorijs politiskajās debatēs. Savukārt SC īsajā priekšvēlēšanu programmā ierosināts nākamajā Saeimā iekļuvušajām partijām vienoties par moratoriju likumu izmaiņām nacionāli un vēsturiski jūtīgajos jautājumos.

Savukārt pirm Ušakova paziņojumiem cits "Vienotības" pārstāvis, Edghars Jaunups (JL) atzinis, ka ideāla koalīcija pēc rudenī gaidāmajām Saeimas ārkārtas vēlēšanām būtu "Vienotība" kopā ar Zatlera reformu partiju (ZRP), bet otra labākā, ja pirmais variants nebūtu iespējams, būtu piepulcināt šiem politiskajiem spēkiem arī "Saskaņas centru" (SC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!