Foto: LETA
Eksprezidenta Valda Zatlera dibinātā Zatlera reformu partija (ZRP) atņem daļu vēlētāju "Vienotībai", sašķeļot latviešu vēlētājus, dalot partijas sliktajos, labajos un vislabākajos, uzskata "Vienotības" līdere, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Piektdien intervijā Latvijas Radio Ābotliņa atzina, ka "viennozīmīgi Zatlera partija sašķēla mūsu ["Vienotības"] vēlētāju", un, lai gan saskaitot matemātiski kopā ZRP un "Vienotības" atbalstītājus, sanāktu vairāk nekā būtu "Vienotībai" vienai pašai, tomēr dibināt jaunu partiju pēc referenduma par 10.Saeimas atlaišanu bija kļūda, uzskata Ābotiņa.

Viņa atgādināja, ka Zatlers dibināja partiju, nevis atnāca "ar savu pienesumu organizācijā", kurai ir savi plusi un mīnusi, bet tā ir gatava organizācija ar pārstāvniecību visā Latvijā.

Tai pat laikā Ābotliņa klāstīja, ka "Vienotības" vēlētājs ir pragmatisks, un daļa pragmātisku vēlētāju sapratīs, ka "Vienotība" ir tā izvēlē, ko viņi atkārtos.

Lai gan Ābotliņa kritizēja ZRP par ministru amatiem piedāvāto cilvēku paustajām idejām un apšaubīja viņu kompetenci, viņa skaidroja, ka ZRP būs "Vienotībai" tuvākais iespējamais koalīcijas partneris, jo "mums atņemts vēlētājs, bet tas vēlētājs ir vienādi domājošs". Savukārt sadarbība ar līdz šim dziļā opozīcijā esošo "Saskaņas centru" ir apšaubāma, jo atšķiras ne tikai izpratne par vēsturi un nacionālajiem jautājumiem, bet arī par ekonomisko attīstību.

Āboltiņa arī norādīja, ka pašlaik "latviešu vēlētājs ir sašķelts un pretnostatīts", viņam partijas sadala sliktajos, labajos un vislabākajos, kamēr "Saskaņas centrs" savu vēlētāju apvieno.

Savukārt Zatlers piektdien izsūtītā paziņojumā norāda, ka viens no iemesliem, kāpēc viņš nepievienojās "Vienotībai", esot tāds, ka viņš nekad neesot bijis "liels intrigu meistars", savukārt "Vienotībā" pēc 10.Saeimas vēlēšanām liela loma bijusi "spējai vīt savstarpējas intrigas, nomelnot un publiski slikti izteikties par partijas biedriem un kolēģiem".

"Āboltiņas kundzes izteikumi ne vienu reizi vien liek domāt, ka viņasprāt "Vienotībai" "pieder" daļa Latvijas vēlētāju, ko ZRP grasās tai "atņemt". Gribētu Āboltiņas kundzei atgādināt, ka dzimtbūšana Latvijā jau kādu laiku ir atcelta, un dzīvojam brīvā valstī, kurā cilvēki paši spēj lemt par savu nākotni un uzticēt savu balsi idejiski tuvākajam pārstāvim parlamentā," piebilda Zatlers.

Jau ziņots, ka 23.jūlijā notikušajā referendumā 94% tā dalībnieku nobalsoja par prezidenta Zatlera ierosinājumu atlaist tikai pērn rudenī ievēlēto Saeimu. Līdz ar to parlamenta ārkārtas vēlēšanās notiks 17.septembrī.

Zatlers noraidīja "Vienotības" aicinājumu pievienoties šai partijai, un referenduma dienā nodibināja jaunu politisko spēku "Zatlera Reformu partija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!