Foto: LETA
Ņemot vērā Nacionālās apvienības izvirzītos principus - latviskums, taisnīgums, labklājība un drošība – VL-TB/LNNK premjera kandidāts, Saeimas deputāts Gaidis Bērziņš neredzot iespēju strādāt kopā ar "Saskaņas centru", ja tam paliekot "tādi uzstādījumi kā šobrīd", otrdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja politiķis.

Viņš klāstīja, ka caur šiem principiem vērtēs sadarbību ar visiem spēkiem, kas iekļūs 11.Saeimā. Kā norādīja Bērziņš, taisnīgums jāīsteno "visur, kur iespējams", bet, "ja raugāmies no latviskuma principa – programma mums ir visai plaša".

Tā, piemēram, Nacionālā apvienība uzskata, ka nesen rīkotajā parakstu vākšanā par grozījumiem Satversmē, kas paredzēja valsts skolās ieviest izglītību tikai latviešu valodā jau no pirmās klases, ir "saņemts mandāts no 120 tūkstošiem vēlētāju". "tagad mēs strādājam pie grozījumiem Izglītības likumā," sacīja Bērziņš, kurš "negribētu teikt", ka referendumu sarīkot topmēr apvienībai neizdevās, jo "idejai ir milzīgs atbalsts", turklāt, viņaprāt, bez parakstu vākšanas dalībniekiem esot "tikpat un vēl vairāk cilvēku, kas domā tāpat kā NA".

Ekonomikas jomā VL-TB/LNNK uzskata, ka Latvijai ir jāpilda tās starptautiskās saistības. Ja būšot "prognozējamība un stabilitāte," tad arī valsts kredītreitingi būšot labi un starptautisko aizdevumu varēs pārfinansēt, sacīja Bērziņš.

Savukārt nodokļu politikai jābūt prognozējamai un nemainīgai, tomēr nodokļu slogs no ienākumiem jāpārceļ uz patēriņu – pirmkārt uz ekskluzīvo, klāstīja VL-TB/LNNK premjera kandidāts. Esot jādomā arī par vidējā termiņa – trīs gadu – budžetu.

Bērziņš atzina, ka jāraugās arī uz notikumiem pasaules tirgos, bet tieši tāpēc Latvijai jābūt stabilai un prognozējamai un būtu jāvirzās uz budžetu ar nelielu pārpalikumu. Tomēr viņš neesot guvis pārliecību, ka Finanšu ministrijai ir labi risinājumi nākamā gada budžetam.

Bērziņš arī norādīja, ka šobrīd Latvijai trūkstot plāna par sociāla budžeta ilgtspēju, tomēr VL-TB/LNNK neredzot nepieciešamību "veikt kardinālu pensiju reformu", tomēr ar ekspertiem esot jāmeklē risinājums, lai sociālais budžets nebūtu ar mīnusiem.

Pēc Bērziņa domām, esot jāvērtē tas, kas noslogojot sociālo budžetu, piemēram, varētu pārskatīt bezdarbnieku pabalsta izmaksāšanas termiņa ilgums. Ekonomikai pakāpeniski atveseļojoties, darba vietu skaits ir pieaudzis, un "nav noslēpums", ka ir cilvēki, kas pabalstu sistēmu izmantojot ļaunprātīgi, vēsta Gaidis Bērziņš.

"Visu, ko solījām, centāmies izpildīt – cik mums tas izdevās ar septiņiem deputātiem, ir cits jautājums," norādīja VL-TB/LNNK pārstāvis, atgādinot pie varas esošās "Vienotības" savulaik nepildīto solījumu par pensiju nesamazināšanu.

Kā vēstīts, VL-TB/LNNK augusta sākumā apstiprināja deputātu kandidātu sarakstus, Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstā ar pirmo numuru startēs pašreizējais Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis, Vidzemes vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs, Saeimas deputāts Raivis Dzintars, Zemgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāts Imants Parādnieks, Bērziņš būs pirmais numurs Kurzemes vēlēšanu apgabalā, Latgales vēlēšanu apgabalā ar pirmo numuru startēs Saeimas deputāte Inese Laizāne.

Ārkārtas 11.Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī, jo 23.jūlijā pēc prezidenta Valda Zatlera ierosinājumā notikušajā referendumā 94,5% tā dalībnieku nobalsoja par pērn rudenī ievēlētās 10.Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!