Foto: LETA
No Zatlera Reformu partijas (ZRP ) izslēgtais advokāts Artūrs Zvejsalnieks ceturtdien vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), paužot aizdomas, ka vairāki ZRP ziedotāji, kas esot saistīti ar apsardzes firmu "TM Security", patiesībā bijuši starpnieki, turklāt AS "Ventbunkers" pārstāvējušais Zvejsalnieks arī apgalvo, ka atsevišķi ZRP dibinātāji savulaik bijuši aizturēti Ventspils "apsardzes karos" par "Ventbunkera" ofisa sagrābšanu.

Tikmēr ZRP valdes loceklis Klāvs Olšteins, kuram Zvejsalnieks pārmet "TM Security" cilvēku ieteikšanu dalībai partijā, pauž aizdomas, ka Zvejsalnieks bijis "ZRP politisko pretinieku sūtnis", un noraida savu saikni ar Ventspils tranzītbiznesa kariem, skaidrojot, ka biedru "ieteikšana" bijis tehnisks process, caurskatot elektroniski pieteikušos cilvēkus.

Savukārt ZRP valdes loceklis Ainis Dābols portālam "Delfi" apstiprināja, ka viņš bija tas valdes loceklis, ar kuru Zvejsalnieks meklējis tikšanos iespēju un īsā sarunā uz ielas ir teicis, ka "ir nauda, tu jau nojaut kāda", kā arī lūdzis iespēju saorganizēt valdes tikšanos "ar kompāniju "V"".

Zvejsalnieks, kura izslēgšanu no partijas valde pamatoja ar neskaidras izcelsmes naudas piedāvājumu, portālam "Delfi" gan kategoriski noliedza, ka sarunā ar Dābolu būtu pieminējis naudu, sakot, ka runājis tikai par cilvēku grupu, kas gribētu darboties partijā un to atbalstīt, un "atbalsts jau ir dažāds, ne tikai finansiāls".

Publiski izplatītajā vēstulē Zvejsalnieks apgalvo, ka viņa izslēgšana no partijas bijusi "atriebība par manu profesionālo darbību un cīņu pret noziedzīgu rīcību", jo 2010. gadā pēc viņa iesnieguma Iekšlietu ministrijas Licencēšanas komisija esot atņēmusi licenci firmai "TM Security".

"Tieši saistībā ar SIA "TM Security" darbībām Ventspilī, sagrābjot AS "Ventbunkers" ofisu, SIA "TM Security" tika atņemta licence. Par šīm darbībām Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē tiek veikts kriminālprocess," vēsta Zvejsalnieks, norādot, ka firmu tiesā pārstāv advokāts Mārtiņš Kvēps, kurš dažādos procesos pārstāv Ventspils tranzītuzņēmēju cīņās iesaistītā Olafa Berķa intereses. Pats Zvejsalnieks pārstāv "Ventbunkeru", kurš tiek pieskaitīts Šveices advokāta Rūdolfa Meroni "nometnei".

Zvejsalnieks arī apgalvo, ka "vismaz četras personas no Zatlera partijas dibinātājiem tikušas aizturētas Ventspilī sakarā ar AS "Ventbunkers" ofisa sagrābšanu". Portālam "Delfi" viņš precizēja, ka tie ir trīs ZRP dibinātāji - "TM Security" valdes locekļa Mareka Varneļa brālis Guntars Varnelis, Jānis Eisaks un Raitis Pastors, kā arī 1000 latus partijai ziedojušais Pāvels Lotahs. Šajā lietā arī notiek kriminālprocess, kurā "Ventbunkers" ir cietušais, stāsta advokāts.

Zvejsalnieks arī apgalvo, ka Pastors ir apsūdzēts par kukuļņemšanu un lieta atrodas Jelgavas tiesā. Tiesā portālam "Delfi" apstiprināja, ka process turpināsies oktobrī. Pastors ir bijušais Tukuma policists, kurš tiek tiesāts kopā ar kolēģiem Ati Celmu, kā arī pēc Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas bēdīgi slavenajiem brāļiem Pāvelu un Denisu Hristoforidi. Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka Denisu Hristoforidi 2009.gadā aizturēja par 100 eiro (apmēram 70 lati) kukuļa prasīšanu no kāda autovadītāja, kopā ar viņu aizturēti vēl divi policisti, un visi trīs tiek tiesāti par kukuļņemšanu, savukārt Pāvels Hristoforidi – par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

"Visus ar SIA "TM Security" saistītos partijas dibinātājus vieno kopīga īpašība, tos dalībai partijā, kā liecina "Lursoft" pieejamais saraksts, ieteicis Klāvs Olšteins," raksta Zvejsalnieks, kurš norāda, ka "Olšteins pirms ievēlēšanas Saeimā bijis advokāta palīgs vienā birojā ar Mārtiņu Kvēpu, tas ir, darbojies viņa pakļautībā un tātad, iespējams, arī pildījis O.Berķa pasūtījumus".

Olšteins portālam "Delfi" apstiprināja, ka pirms zvērināta advokāta palīga pilnvaru apturēšanas darbojies birojā "Heidelberga", kurā advokāts ir arī Kvēps, tomēr Kvēpa pakļautībā viņš neesot strādājis – viņš bijis advokāta Bruno Liberta palīgs. Savukārt elektroniski pieteikušos potenciālo biedru caurskatīšana notikusi naktī pirms partijas dibināšanas sapulces, un "ieteikšana" izpaudusies tiktāl, ka Olšteins pārbaudījis publiski pieejamo informāciju par pretendentiem. Kā norādīja Olšteins, arī Zvejsalnieks un viņa "juristu grupa" tika uzaicināti uz partijas dibināšanu.

Kukuļņemšanā apsūdzēto Pastoru, kurš līdz ar policijas inspektora amatu deklarējis arī apsarga amatu SIA "TM Security Services", Olšteins nepazīstot, un viņa iekļūšanu dibinātāju sarakstā skaidro ar kļūdu. "Ja tā ir patiesība, mēs viņu izslēgsim," sola Olšteins.

No Kandavas novada Vānes nākušais Olšteins apgalvo arī, ka nepazīst Jāni Eisaku un Guntaru Varneli, kuri abi ir boksa kluba "Tukuma Brāļi" valdē. Šis klubs "TM Security" mājaslapā minēts sadaļā "Partneri".

"Diemžēl man nav bijusi iespēja iepazīties ar katra biedra vai partijas aktīvista dzīves gājumu, bet varu teikt, ka mūsu partijas rindās darbojas gan ārsti, gan juristi, gan sportisti, gan citu profesiju pārstāvji. Ja kāds no partijas dibinātājiem vai biedriem ar savu rīcību pārkāps Zatlera Reformu partijas statūtus vai Ētikas kodeksu, tad tiks vērtēta šī konkrētā cilvēka atbilstība biedra statusam," publiski izplatītajā paziņojumā klāsta Olšteins.

Savukārt Zvejsalnieks Olšteina ieskatā esot ieguvis "neviennozīmīgi vērtēta cilvēka slavu" ar mēģinājumiem piedalīties dažādos konkursos uz augstiem amatiem, piemēram, uz KNAB šefa amatu, kur pēdējā kārtā zaudējis Normundam Vilnītim, kā arī iesaistoties dažādās partijās. Olšteins arī uzsver, ka Zvejsalnieks kā advokāts pārstāvējis vairākus Meroni kontrolētus uzņēmumus, piemēram, AS "Kālija parks" un AS "Ventbunkers".

Olšteins pauž aizdomas par Zvejsalnieku kā politisko pretinieku sūtni, ko "apliecina fakts par dāsnajiem piedāvājumiem ziedot partijai "V naudu" un apgādāt partiju ar visām nepieciešamajām lietām, kā arī aktīva partijas nomelnošana pēc viņa izslēgšanas".

Dābols, kurš iepriekš par sarunām ar Zvejsalnieku atklāti nebija stāstījis, portālam "Delfi" uzsvēra, ka par "TM Security" zinot tikai tik daudz, cik rakstīts medijos, tāpēc kategoriski noliedz savu lomu Zvejsalnieka izslēgšanā apsardzes kompānijas interesēs.

"Viņš bija tas, kas kurš man zvanīja un teica, ka vajag parunāt par finansējumu, viņš lūdza tikšanos," par Zvejsalnieku saka Dābols, kurš advokātu zinājis tikai kā partijas dibinātāju. Dābols pieļauj, ka Zvejsalnieks no valdes locekļiem mēģinājis kontaktēties tieši ar viņu, jo atpazinis kā vienīgo, kura vārds saistīts ar nodokļiem vai finansēm – ZRP valdes loceklis ir juridiskais un finanšu konsultants.

Kā stāsta Dābols, viņš laika trūkuma dēļ ar Zvejsalnieku piekritis tikties vien īsu brīdi uz ielas, kad arī izskanējušas runas par finansējumu un tikšanos ar "V" kompāniju. "Tā bija viena īsa komunikācija, par ko informēju valdi, un vēlāk izlēmām viņu izslēgt," skaidro Dābols, kurš vēlāk no advokāta saņēmis īsziņas ar pārmetumiem, ka esot pārprasts un ZRP valde tāpēc it kā maldināta.

Zvejsalnieks portālam "Delfi" atzina, ka Dābolu iepriekš nav pazinis, bet apgalvoja, ka "nemeklēju tikšanos tieši ar viņu". Advokāts esot runājis par "iniciatīvas grupiņu juristu un citu cilvēku", kuri būtu gatavi iesaistīties un atbalstīt partiju, bet nauda neesot pieminēta. "Ja atbalsts saistās tikai ar naudu, ja cilvēkiem ir samaitāta fantāzija, tad paši vainīgi," klāsta Zvejsalnieks, kurš sarunā ar Dābolu arī vēlējies rosināt ZRP Rīgas nodaļas dibināšanu. "Cilvēki nobijušies, ka tiek publicēti fakti, tāpēc uzbrūk ar izdomājumiem," Dābola versiju komentē Zvejsalnieks.

Jau vēstīts, ka augusta sākumā ZRP valde vienbalsīgi pieņēma lēmumu izslēgt no savu biedru rindām Zvejsalnieku, jo saskaņā ar valdes rīcībā esošu informāciju viņš mēģinājis piesaistīt partijai neskaidras izcelsmes finansējumu.

Iepriekš ZRP valdes loceklis Reinis Tukišs portālam "Pietiek.com" stāstījis, ka no Zvejsalnieka ir bijuši mājieni par to, ka viņš varētu piedāvāt naudu, par kuru nav nekādas skaidrības, no kurienes tā varētu būt, tikai kaut kādi mājieni. "Tie mājieni ir uz Ventspils pilsētas pusi, minēta kaut kāda mistiska "V nauda". Ko tas nozīmē - ej nu sazini," portālam atstāstījis Tukišs.

Zvejsalnieks savukārt portālam uzsvēris, ka par iespējamo izslēgšanu neesot informēts, bet iespējamos iemeslus nodēvēja par "pilnīgām muļķībām". Zvejsalnieks plašāk pazīstams ar to, ka savulaik kandidēja uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatu, bet zaudēja Normundam Vilnītim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!