Foto: LETA
Viens no iemesliem, kāpēc apvienība "Saskaņas centrs" (SC) runā par to, kādu vārdu lietot 1940.gada notikumu apzīmēšanā, ir dabiskas bailes no tā, ka atsevišķi politiskie spēki var tālākā nākotnē sākt runāt par deokupāciju, atzina SC premjera amata kandidāts Rīgas mērs Nils Ušakovs.

"Mēs varam redzēt, ka nacionālās apvienības popularitāte ir pieaugusi, un domāju, ka viņu pārstāvniecība jaunajā parlamentā būs lielāka. Un absolūti nopietni pirms gada tika apspriests jautājums par nacionālās apvienības iesaistīšanu valdībā. Līdz ar to redzam, ka tam, ko esmu nosaucis par marginālu spēku, bija piedāvāts iet un strādāt valdībā. Tādēļ mums, protams, ir bažas," teica Ušakovs.

SC līderis uzsvēra, ka tāpēc ir tik svarīgi šodien pateikt, ka padomju režīms beidzies ar to, kad bija izvesta jau uz to brīdi ne vairs padomju, bet Krievijas Federācijas armija. "Tas nozīmē, ka visiem tiem cilvēkiem, kas šeit palika un kam ir tiesisks statuss - pilsoņa vai nepilsoņa pase, ka tas nekādā veidā nevar tikt grozīts. Tas ir ļoti svarīgs solis, lai mēs varētu tālāk runāt par saliedētību un strādāt pie saliedētas sabiedrības izveidošanas," norādīja politiķis.

"Ja runājam par SC, vēlos uzsvērt, ka nevienu brīdi - ne pagājušajā gadā ar premjeru Valdi Dombrovski, ne tagad, nevienās debatēs - neesam runājuši par jautājuma būtību, bet gan tikai par jautājuma formu. Ja kāds mums grib izvirzīt ultimātus un likt atbildēt uz jautājumiem par vēsturi, mēs uz to neiesim, vienkārši nē. Nav nevienai partijai tiesību eksaminēt tādā veidā citu partiju. Līdz ar to par būtību mēs nerunāsim vienkārši principa pēc, par to, kāds vārds izmantojams, apzīmējot 1940.gada notikumus. Bet, kā esmu teicis jau daudzas, daudzas reizes - nav ne mazāko šaubu par to, ka Latvija ar varu tika pievienota Padomju Savienībai un tam sekoja nežēlīgi Staļina režīma noziegumi pret Latvijas un latviešu tautu," skaidroja Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!