Foto: LETA
Zatlera Reformu partija (ZRP) svētdien pirmajā sarunā par iespējamo koalīciju 11. Saeimā ar "Vienotību" pārrunāja programmatiskos jautājumus un sarunas vēl turpinās, taču par bloka veidošanu abi politiskie spēki svētdien nevienojās.

Vēlēšanās pēc provizoriskiem rezultātiem 22 Saseimas deputātu mandātus ieguvušās ZRP vadītājs Valdis Zatlers pēc tikšanās žurnālistiem pavēstīja, ka svētdien pārrunātas partiju nostādnes ekonomikas un tiesiskuma jautājumos, kuros abu partiju pozīcijas saskan.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) atzina, ka abas partijas vienojušās par starptautikā aizdevuma programmas turpināšanu. Tāpat partijām saskan domas par nepieciešamību ieviest eiro 2014. gadā, kā arī par to, ka jāpanāk budžeta deficīta līmeni zem 3 % no iekšzemes kopprodukta.

Savukārt tiesiskuma jomā abas partijas vienojās, ka vēl šogad ir jāpieņem likums par sākumdeklarēšanos, lai no nākamā gada sākuma tas varētu stāties spēkā. ZRP un "Vienotība" arī vienojās ieviest legālo prezumpciju par finanšu pārkāpumiem, pieņemt KNAB priekšnieka izvēles kritērijus, atcelt deputātu imunitāti par administratīvajiem pārkāpumiem un panākt atklātos Saeimas balsojumus par amatpersonām.

Zatlers atzina, ka sarunas bijušas ļoti intensīvas, tomēr visus programmatiskos jautājumus partijas izrunāt nepaguva, tādēļ šo sarunu plānots turpināt otrdien. Kā norādīja eksprezidents, "patīkamākais, ka visu šo laiku mēs runājām par programmām, bet ne par amatiem".

Partiju pārstāvji vairākkārt uzsvēra, ka nākamā premjera kandidatūra pagaidām netiek apspriesta. Kā norādīja "Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis, pareizā secība šīm sarunām ir: "Programma, partneri un tikai tad amati".

Skaidrojot kādēļ, "Vienotība" un ZRP nesteidz izveidot bloku, kas tālāk turpinātu sarunas ar kādu trešo iespējamo koalīcijas partneri, Zatlers uzsvēra, ka šobrīd ir iespēja sarunām, "kurās nav priekšvēlēšanu retorikas". Ar visiem politiskajiem spēkiem, kas ievēlēti Saeimā, izņemot ZZS, jo mērķis ir "izveidot stabilu valdību, kas ir vienota pēc būtības".

ZRP premjera amata kandidāts un valdes loceklis Edmunds Sprūdžs uzsvēra, ka šīm divām partijām vairākums Saeimā nesanāk, tāpēc vispirms jārunā ar citiem politiskajiem spēkiem un tikai pēc tam varēs pateikt, vai tiks izveidots bloks. Savukārt Zatlers piebilda: "Ja mums būtu vairākums, tad šis bloks sauktos "Valdības koalīcija"".

Arī Dombrovskis atzina, ka ZRP ir "Vienotības" ideoloģiski tuvākais partneris, taču bloks šobrīd netiek veidots, jo tas esot koalīcijas veidošanas taktikas jautājums.

Tomēr gan Zatlers, gan Dombrovskis uzsvēra, ka "pirmā saruna vieš optimismu" un pauda pārliecību, ka arī turpmāk pārrunas būs produktīvas. "Mūsu smaidošās sejas liecina, ka esam apmierināti ar to, ko ir izdevies sasniegt," sacīja Zatlers.

Dombrovskis arī apsveica ZRP ar labajiem rezultātiem vēlēšanās un uzsvēra, ka "no "Vienotības" puses šķēršļus būt kopā koalīcijā" politiskais spēks neredz.

Svētdienas pēcpusdienā gan "Vienotība", gan ZRP atsevišķi tiksies arī ar "Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK, savukārt pirmdien abām partijām paredzētas aktīvas tikšanās ar vēlēšanās uzvarējušo "Saskaņas centru".

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!