Foto: LETA
Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) nāk klajā ar papildinājumiem nesen publiskotajam partiju Vienošanās memoranda projektam, kas tostarp paredz nesadarbošanos valdības veidošanā ar prokremliskiem politiskajiem spēkiem.

Minētajos memoranda apakšpunktos NA būtiski stiprina pozīciju ne tikai par latviešu valodas kā vienīgās valsts oficiālās valodas statusa saglabāšanu, bet arī par tās lietošanas veicināšanu gan izglītībā, gan darbaspēka tirgū, gan saziņā ar medijiem.

Papildinot memoranda minēto nesadarbošanos ar prokremliskiem politiskajiem spēkiem, NA norāda, ka pie šādām partijām arī jāpieskaita tās, kas tieši vai pastarpināti atbalstījušas t.s. valodu referendumu, tādējādi jau sākotnēji apdraudot Satversmē nostiprinātās vienīgās oficiālās valsts valodas statusu.

Noslēgumā minētajā memoranda projektā NA aicina potenciālās sadarbības partijas minēto mērķu sasniegšanas labā vēlēšanu kampaņā ar atbildību konkurēt godīgā savstarpējā sacensībā par labāko piedāvājumu Latvijas pilsoņiem, nevis apkarot citai citu.

Nacionālās apvienības premjerministra kandidāts Roberts Zīle uzsver, ka: "Tas, ka partijas, kas kopēja mērķa labā, vienojas par sadarbību, vēlētājam ir saprotami. Taču, lai vēlētājs šādai sadarbībai patiesi noticētu, viņš vēlas redzēt pozitīvu savstarpēju attieksmi šo politiķu starpā, nevis nomelnošanu ar mērķi samazināt potenciālā partnera rezultātu, īstenībā vairojot proklemisko spēku ietekmi."

Piedāvātais memoranda redakcijas projekts ar tā apakšpunktiem lasāms zemāk.

Politiskās partijas, apzinoties politisko situāciju Latvijā, iespējamo apdraudējumu Latvijas demokrātiskai attīstībai un eiroatlantiskajam kursam, noslēdz Vienošanās memorandu par darbu Latvijas valsts labā, tostarp vienojas:

  1. Pēc vēlēšanām neveidot valdību kopā ar prokremliskām partijām, kuru darbība apdraud Latvijas neatkarību, līdzdalību eiroatlantiskajās organizācijās un Eiropas Savienībā, kuras neatzīst Latvijas okupācijas faktu un ir atbalstījušas valsts valodas referendumu;
  2. stiprināt latviešu valodu kā neapstrīdamu valsts pamatu, veicināt latviešu valodas lietošanu gan izglītībā, gan darbaspēkā tirgū, gan saziņā ar medijiem;
  3. ieturēt stingru pozīciju pret Krievijas agresīvo ārpolitiku;
  4. atbalstīt tādu Valsts prezidenta amata kandidātu, kas stingri iestāsies par latviešu tautas kā valstsnācijas tiesībām un pašreizējā Latvijas ģeopolitiskā kursa saglabāšanu (Eiropas Savienība, Ziemeļatlantijas līguma organizācija (NATO), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD));
  5. lai nodrošinātu minēto mērķu sasniegšanu, Saeimas vēlēšanu kampaņā partijām neapkarot citai citu, bet sacensties godīgā sacensībā par labāko piedāvājumu Latvijas pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!