Foto: LETA

Strauji tuvojoties 12.Saeimas vēlēšanām, portāls "Delfi" palīdz vēlētājiem labāk iepazīt arī tās partijas, kurām šobrīd, vadoties pēc "Delfi" lasītāju prognožu spēles datiem, vēlētāji pagaidām neprognozē iekļūšanu parlamentā

Partijām tika uzdoti pieci vienādi jautājumi, kuri sakrīt arī "Delfi" aklo vēlēšanu jautājumiem, ar kuriem variet iepazīties šeit.

Uz jautājumiem atbild vēlēšanu saraksts Nr.1 - "Latvijas attīstībai". Partija tika nodibināta pērnā gada nogalē, tās līderi ir ekspremjers Einārs Repše un bijušais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. 

Nosauciet trīs, jūsuprāt, primāros darbus, lai pilnveidotu vai reformētu esošo nodokļu sistēmu?

1.Darba spēka nodoklis jāsamazina par 9 procenta punktiem. Samazinājumu veiksim gan IIN, gan VSAOI. To darīsim, ievērojot gan pašvaldību budžeta vajadzības, gan nepieciešamību sabalansēt sociālā budžeta izdevumus ar ienākumiem. Novirzīsim IIN ienākumus pašvaldību budžetos, nodrošinot stabilu ienākuma bāzi pašvaldībām.

2.Jāatstāj mikrouzņēmumu nodoklis 9% līmenī un jāatbrīvo no nodokļa reinvestētā peļņa.

3.Nodokļu likumi nedrīkst tikt grozīti un likmes nedrīkst tikt palielinātas valsts budžeta izstrādes un apstiprināšanas procesā (t.s. budžeta paketes ietvaros).

Ja jūs ievēlēs, kādas trīs iniciatīvas jūs 12.Saeimas laikā virzīsiet, lai palielinātu veselības aprūpes pieejamību iedzīvotājiem?

Mūsu galvenā iniciatīva veselības aprūpē ir vispārējas apdrošināšanas sistēmas ieviešana. Katrs iedzīvotājs būs apdrošināts ar labu, valsts apmaksātu apdrošināšanas polisi, kas nekavējoties nodrošinās galvenos veselības aprūpes pakalpojumus un zāles.

Pensionāriem un bērniem valsts nopirks polisi ar plašāku apdrošināto pakalpojumu klāstu. Darba spējīgie cilvēki varēs brīvprātīgi un papildus apdrošināt sevi un savus ģimenes locekļus arī ar augstāka pakalpojumu klāsta un augstāku kvalitātes standartu polisēm. Tas nodrošinās papildus finansējumu veselības aprūpes sistēmā. Rezultātā arī medicīnas darbinieku algas paaugstināsies un būs atkarīgas no viņu darba, ne no politiķu lēmumiem. Pēc reformas īstenošanas atbalstīsim arī lielāku budžeta līdzekļu novirzīšanu veselības aprūpei.

Kādi pēc jūsu domām būtu trīs darāmie darbi, lai mazinātu informācijas plaisu starp krievu un latviešu kopienām?

Svarīgi apzināties, ka cilvēkiem parasti vispirms interesē ziņas par un ap vietu, kur viņi dzīvo. Tieši tāpēc joprojām aktīvi darbojas dažādu pilsētu un novadu preses izdevumi. Tas nozīmē, ka Kremļa propagandas kanālus izvēlas tie, kuriem nav pieejamas alternatīvas starp vietējiem medijiem. Vienīgais jēgpilnais risinājums šajā gadījumā ir pēc iespējas attīstīt vietējos krievu medijus ar valsts pasūtījuma palīdzību. Nav liela māka aizliegt Krievijas TV kanālus, taču svarīgi ir piedāvāt kvalitatīvu saturu vietā.

Nosauciet trīs konkrētus priekšlikumus, lai šobrīd strādājošajiem saglabātu cerību, ka pēc 20-30 gadiem viņi varēs saņemt cienīgu pensiju?

Lai nākotnē pensijas būtu lielākas, pirmkārt, ir jāatbalsta vietējās ražošanas attīstība. Tikai tad, ja būsim attīstīta valsts ar labām algām un pastāvīgi augošu kopproduktu, varam garantēt mūsu iedzīvotājiem pārtikušas vecumdienas.

Kopumā pensiju sistēma ir uzbūvēta ilgtspējīgi, taču zemās legālās algas noved pie tā, ka arī pensija ir maza. "Latvijas attīstībai" pakāpeniski palielinās minimālās garantētās pensijas, starpību starp garantēto un reālo pensiju sedzot no valsts pamatbudžeta, nevis sociālā budžeta. Tas ļaus ātrāk samazināt darba spēka nodokļus. Lai nākotnē pensijas būtu lielākas, jāpalielina iemaksa 2. pensiju līmenī un ar Ražošanas attīstības fonda palīdzību jāiegulda šī nauda ar augstāku atdevi.

Kā stiprināt valsts drošību, lai mazinātu iespējamību par "zaļo cilvēciņu" ierašanos Latvijā?


Šajos apstākļos, lai cik arī nebūtu slikta situācija valsts budžetā, jāatrod iespējas nodrošināt nepieciešamo finansējumu valsts aizsardzībai. Nedrīkstam gaidīt 2020. gadu, lai nodrošinātu sen solītos 2% no nacionālā kopprodukta aizsardzībai. "Latvijas attīstībai" plāno sasniegt 2% no IKP aizsardzībai trīs gadu laikā. Ne mazāk svarīga ir iekšējā drošība un aktīva darbība ekonomikas attīstīšanā, lai visiem Latvijas iedzīvotājiem Latvija būtu labākā vieta, kur dzīvot. Šos soļus paredz "Latvijas attīstībai" ekonomikas programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!