Foto: LETA
Portāla "Delfi" apmeklētāji pagaidām vēlēšanu spēles ietvaros uzvaru prognozē "Saskaņas" politiķiem, tāpat lasītāji tic Ingūnas Sudrabas pārstāvētā politiskā spēka iekļūšanai Saeimā.

Spēlē, kurā "Delfi.lv" un "Delfi.ru" lasītājiem tiek dota iespēja prognozēt vēlēšanu rezultātus, 28,66% prognozējuši "Saskaņas" uzvaru, kas, pēc vēlētāju domām, 4.oktobrī tikai nedaudz pārsteigs "Vienotības" sasniegto - 26,99%.

Sīvu cīņu lasītāji paredz "Nacionālās apvienības" (NA) un Zaļo zemnieku savienības (ZZS) starpā, "nacionāļi" iegūšot 16,83 %, kas būšot tikai 0,49 procentpunktiem labāk nekā ZZS iespētais. Savukārt Ingūnas Sudrabas pārstāvētajai "No sirds Latvijai" cilvēki prognozē 5,79% vēlētāju atbalstu. Pārējās partijas nepārvarēšot pat 2% slieksni, uzskata "Delfi" lasītāji.

Līdz šim spēlē piedalījies un savu prognozi izteicis 1621 dalībnieks.

Portāls "Delfi" šogad papildus interesi par vēlēšanām cenšas rosināt, piedāvājot nebijušu spēli - ikvienam ir iespējas sacensties politiskajā erudīcijā ar "Delfi" Saeimas korespondentu, sociālo zinātņu doktorantu Filipu Lastovski, un veiksmes gadījumā vinnēt 3000 eiro. Kā norāda Lastovskis, vēlēšanu prognozes spēļu rezultāti parāda līdzīgu tendenci kā vadošo socioloģisko aptauju rezultāti.

"Cilvēki, izsakot savu prognozi, nereti balstās emocionālos apsvērumos, tādējādi izrādot simpātijas pret konkrētiem dotajā brīdī populāriem politiķiem, nevis partiju programmām un piedāvājumiem. Noteikti cilvēku izvēli ietekmē arī socioloģisko aptauju rezultāti, kuros vēlētāji smeļas iedvesmu, par kurām partijām vispār ir vērts balsot, un kurām ir izredzes iekļūt Saeimā. Tādējādi šie aptauju dati, līdzīgi kā mediji, paši arī piedalās vēlēšanu rezultātu ietekmēšanā," norāda Lastovskis.

Kā vienmēr pirms vēlēšanām "Delfi" piedāvā izsmeļošu un bagātīgu īpašo sadaļu , kurā informēsim par priekšvēlēšanu kampaņu, uzdosim kandidātiem jautājumus par būtiskākajiem tautsaimniecības, sociālajiem, drošības un citiem jautājumiem, sniegsim politikas vērotāju viedokļus, un vēl dažādos veidos palīdzēsim vēlētājam rūpīgi izsvērt, kurš pelnījis viņa vērtīgo balsi.

Šoruden, 4.oktobrī paredzētas 12.Saeimas vēlēšanas. Tāpat kā iepriekšējo reizi - uz 11. jeb ārkārtas Saeimas vēlēšanām pirms trim gadiem - iesniegti 13 saraksti. Saskaņā ar Latvijas likumiem, lai novērstu parlamentāro sadrumstalotību, Saeimā neiekļūst tie saraksti, par kuriem nodotas mazāk nekā 5% vēlētāju balsis. Tādējādi 9. Saeimā 2006. gadā ievēlēja septiņus sarakstus, 10. Saeimā 2010. gadā - piecus, bet ārkārtas Saeimā 2011. gadā - arī piecus.

Portāls "Delfi" atgādina, ka minimālais deputātu skaits, kas, partijai pārvarot 5% barjeru, iekļūtu Saeimā, ir pieci deputāti, taču praksē šis minimālais skaits, lielākoties, būs vismaz seši deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!