Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis pārbaudi saistībā ar pagājušajā nedēļā izplatītajām laikraksta "Dienas Bizness" bezmaksas avīzēm, portālam "Delfi" apliecināja KNAB pārstāvji.

Izmeklēšana uzsākta, jo laikraksta izplatītajos izdevumos publicētā informācija satur slēptās aģitācijas pazīmes, uzskata KNAB. Nedēļas nogalē iedzīvotāji pasta kastītēs atrada divas "Dienas Biznesa" avīzes, kas uz vāka aicina cilvēkus abonēt laikrakstu. Katrs no tiem, kā norādīts avīzes lapās, izdots 800 tūkstošus lielā metienā. Minētajos izdevumos atrodamas publikācijas, kas ir slavinošas divām partijām – "Saskaņai" un KPV LV, bet iekļauj kritiskas piezīmes par citiem politiskajiem spēkiem.

Portāls "Delfi" nosūtījis jautājumus arī abām minētajām partijām un laikraksta pārstāvjiem.

"Mums nav nekāda sakara ar šo izdevumu un šī izdevuma Jūsu nosauktajiem avīžu numuriem. Nekāda! Mums nav nekāda sakara ar šīs avīzes īpašniekiem un satura veidotājiem. Par to, kas šo pasūta un apmaksā, lūdzu, jautājiet izdevuma īpašniekiem," norādīja "KPV LV" pārstāve Iveta Benhena-Bēkena.

Savukārt laikraksta izdevējs Jānis Maršāns sacīja: "Minētie materiāli ir izplatīti "Dienas Bizness" abonēšanas kampaņas ietvaros, kas ir mūsu finansēta. Nav uzskatāma par priekšvēlēšanu kampaņu, visi raksti iepriekš ir publicēti "Dienas Bizness" izdevumos."

Pēc "Saskaņas" atbilžu saņemšanas raksts tiks papildināts.

Laikraksts jau vairākus mēnešus publicējis rakstus, kas ir izteikti atbalstoši abām minētajām partijām. Protestējot pret šādu avīzes darbību, šī gada jūlijā darbu tajā pameta ilggadējā žurnāliste Sandra Dieziņa.

Iepriekš Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" vēstīja, ka bijušais politiķis Ainārs Šlesers, Jānis Maršāns, kurš izdod laikrakstu un iepriekš strādājis ar Šleseru saistītos uzņēmumos, avīzes komentētājs Sandris Točs un "Saskaņas" tieslietu ministra amata kandidāts Guntars Grīnvalds regulāri tikušies kādas viesnīcas telpās. Ar Šleseru ticies viens no "KPV LV" līderiem Zivrūpnieku savienības prezidents Didzis Šmits.

Izdevniecība SIA "Dienas bizness" 2017. gadā strādāja ar 1,7 miljonu lielu apgrozījumu un zaudējumiem 277 tūkstošu eiro apmērā. "Lursoft" datu bāzē pie izdevniecības darbības patiesā labuma guvējiem norādīti Jānis Maršāns un Jānis Svārpstons.

Atšķirībā no ierastās prakses šie "Dienas Biznesa" laikraksti ir iespiesti Lietuvā "Lietuvos rytas". Parasti avīze tiek iespiesta SIA "Poligrāfijas grupa Mūkusala".

Katra bezmaksas izdevuma metiens ir 800 tūkstošus liels, tas ir vairāk nekā 100 reizes augstāk nekā ikdienā. Piemēram piektdienas, 28. septembra, metiens ir vien septiņus tūkstošus liels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!