Baltijas futbola klubu turnīra organizatori ceturtdien no sacensībām izslēdza Latvijas virslīgas klubu Daugavpils "Dinaburg".
"Dinaburg" futbolisti trešdien viesos ar 0:2 zaudēja Igaunijas komandai Narvas "Trans", abus vārtus ielaižot spēles izskaņā. Pēc spēles vairākos Igaunijas masu medijos parādījās informācija, ka spēles iznākums nav bijis objektīvs un, iespējams, mačs bijis "sarunāts".

Organizatori pēc spēles inspektora Aināra Vahteļa un tiesneša Edmunda Gaigala uzklausīšanas, kā arī mača videoieraksta izanalizēšanas savu lēmumu pamatoja ar to, ka "Dinaburg" nav ievērojusi "fair play" principu.

Sacensību organizatori uzsver, ka ir radušās aizdomas par spēles sarunāšanu, tāpēc "visi materiāli, kas attiecas uz iepriekš minēto maču, tiks nodoti policijā lietas izskatīšanai un izmeklēšanai". Tāpat par minēto notikumu tiks informētas Eiropas Futbola federāciju apvienība (UEFA) un Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA).

"Dinaburg" ir tiesības pārsūdzēt šo lēmumu līdz otrdienai, 20.martam, pulksten 16.

Baltijas futbola klubu turnīra koordinators Ainārs Vahtelis norādīja, ka "finansiālās sankcijas, visticamāk, netiks piemērotas." Tāpat kļuva zināms, ka neviena cita komanda "Dinaburg" vietu turnīrā neieņems, jo potenciālajiem "kandidātiem" no Latvijas jau ir saplānots spēļu un treniņu grafiks.

"UEFA kompetencē ir lemt par aizliegumu Daugavpils klubam piedalīties eirokausos, tāpat iespējama kluba licences anulēšana," sacīja Vahtelis, piebilstot, ka vēl viena iespējamā sankcija no UEFA puses ir norādījums LFF pazemināt "Dinaburg" par dažām līgām Latvijas čempionātā.

"Dinaburg" nākamā spēlē bija paredzēta šo svētdien ar Lietuvas klubu "Kaunas". Visticamāk, šajā spēlē "Dinaburg" tiks ieskaitīts zaudējums, norādīja Hartmanis.

Internetā atrodamajos spēles fragmentu videoierakstos redzams, ka abus vārtus Daugavpils komanda zaudēja pēc rupjām kļūdām aizsardzībā. Epizodēs novērojama arī "Dinaburg" spēlētāju sliktā un pasīvā darbība aizsardzībā.

Kāds šīs spēles skatītājs aģentūrai LETA atzina, ka "Dinaburg" futbolistu darbība mača laikā radījusi aizdomas par spēles negodīgumu.

Aizdomas par spēles negodīgumu radījušas pēkšņās bukmeikeru likmju maiņas par Igaunijas kluba uzvaru tikai dažas minūtes pirms spēles, raksta "SL Õhtuleht". Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, lielākās likmes par Igaunijas kluba uzvaru tika liktas arī tieši pirms paša spēles sākuma. Avīze raksta, ka iemaksātas lielas summas no Latvijas gan par to, ka uzvarēs "Trans", gan par to, ka "Trans" uzvarēs ar rezultātu 2:0. Sakritības dēļ vai ne, bet "Trans" tiešām uzvarēja, turklāt tieši ar šādu rezultātu.

Arī līdz šim Latvijas futbolā ir bijuši vismaz divi gadījumi, kad izskanēja viedoklis par sarunātām spēlēm. Vienā no gadījumiem no amata bija spiests atkāpties LFF preses sekretārs Krišjānis Kļaviņš, bet pēc intervijas izdevumam "Sporta Avīze" taisnoties nācās Latvijas izlases kapteinim Vitālijam Astafjevam. Toreiz Astafjevs intervijā netieši norādīja uz to, ka tika izteikts piedāvājums "atdot" spēli pret Krievijas valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!