Foto: Shutterstock
Lai arī kalendārs rāda vien pirmos decembra datumus, lielveikalu piedāvājums, tur skanošā mūzika, arvien pieaugošais cilvēku skaits pie veikala kasēm un mirguļojošās lampiņas, lielu daļu sabiedrības burtiski dzen izmisumā. Kā neļauties pirmssvētku trakumam un mierīgā gaisotnē sagaidīt svētkus?

Plāno savus svētkus

Lai arī kā gribētos distancēties no Ziemassvētku gaidīšanas trakuma, būs grūti no tā izvairīties, ja vien pats neplānosi savus svētkus. Plānošanā ietilpst gan savlaicīga dāvanu iegāde, idejas par svētku ēdienu, daļa produktu iegāde, svētku dekorāciju sagatavošana un pat dzejoļu vai dziesmu iegaumēšana. Senajā teicienā: ''Neatliec uz rītdienu to, ko vari izdarīt šodien,'' slēpjas noslēpums tam kā neapjukt pirmssvētku burzmā. Ja darba dienās tam visam neatliek laika, tad vismaz Adventes dienas, ir īstās reizes, kad kopīgi ar ģimeni variet izveidot galda kartes, dekorus, eglītes rotājumus, uzrakstīt apsveikuma kartītes un vienoties par svētku maltīti. Ja būsi vizualizējis savus svētkus, tad arī būs daudz vieglāk neietekmēties no visapkārt esošās kņadas.

Izveido sarakstu!

Vairums nevar pat iedomāties, cik daudz laika un naudas var ietaupīt, ja viss norit pēc iepriekš sagatavota plāna, un vislabāk, ja tas sastādīts nevis galvā, bet gan rakstiski uz papīra. Saraksti cilvēkus, kam nepieciešams iegādāties dāvanas, un pretim piefiksē dāvanu idejas. Tādējādi būs ne tikai vieglāk atcerēties cilvēkus, kam nepieciešamas dāvanas, bet arī orientēšanās veikala burzmā būs ērtāka, ja zināsi, kas konkrēti tev nepieciešams. Noteikti nepērc mazus niekus un sīkumus ar domu – gan jau šis noderēs kādas dāvanas papildināšanai. Šādi pirkumi tikai lieki patukšos tavu naudas maku un rezultāts var būt gaužām nederīgs.

Vairo pozitīvo!

Lai Ziemassvētki nepienāktu ar noguruma un apnicīguma pazīmēm, pirmssvētku laiku pavadi patīkami un tā, lai tevī tiktu vairotas tikai pozitīvas emocijas. Nepavadi laiku tur, kur nejūties labi, vai arī vieta sāk radīt nepatiku pret svētkiem. Ja tev Ziemassvētku dziesmas patīk klausīties tikai svētku vakarā, tad pārējā laikā izvairies no tām. Ja tevi nogurdina cilvēku masas lielveikalos, tad dodies iepirkties laikā, kad cilvēku ir vismazāk, piemēram, no rītiem. Ja vēlies noskaņoties svētkiem mierīgi, izcep kraukšķīgus cepumus, ar ko panašķoties pie iecienītākās Ziemassvētku filmas, vai arī uzraksti apsveikuma kartītes, ko pēc tam nosūtīt pa pastu saviem radiem un draugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!