Foto: Shutterstock
Sāls mīkla ir lielisks atklājums – no tās var veidot rotājumus Ziemassvētku eglītei, piezīmītes dāvanām ar uzrakstiem, dekorācijas kādām kompozīcijām vai vienkārši izmantot materiālu radošām nodarbēm ar bērniem. Lūk, recepte, kā pagatavot šo masu, un arī idejas, kā to izmantot!

Nepieciešamais:

  • Tase sāls;
  • Divas tases kviešu miltu;
  • Tase silta ūdens;
  • Bļoda.

Pagatavošana:

Ber bļodā sāli, miltus un sajauc visu kopā.

Pamazām lej klāt ūdeni un maisi, lai sajaucas sastāvdaļas. Kad viss ūdens pieliets, mīci mīklu, līdzīgi kā tas tiek darīts ar maizes mīklu. Mīkla jāmīca aptuveni piecas minūtes, līdz tā iegūst nepieciešamo konsistenci. Ja vēlies, vari pievienot kādu krāsvielu, lai mīkla nebūtu balta. Tādā gadījumā šķidrā krāsviela iepriekš jāsajauc kopā ar ūdeni, bet pulverveida - jāiejauc miltos.

Ja nepieciešams, mīcīšanas procesā vari pievienot vēl nedaudz miltu.

Ietin mīklu pārtikas plēvē vai arī pārsedz to pāri bļodai un liec mīklu atpūsties.

Pēc tam darbības process daudz neatšķiras no tā, kā mīklu parasti izmanto dažādu konditorejas izstrādājumu gatavošanā. Izrullē mīklu ar veltni tik biezu, cik vēlies, un tad izspied vai izgriez formiņas.

Sakarsē krāsni 100 grādus karstu. Izklāj cepamo pannu ar cepampapīru un liec formiņas uz tās un liec kaltēties tik ilgi, līdz masa ir sakaltusi - pārbaudi ar kociņu. Mīklu var izkaltēt arī istabas temperatūrā, taču tad process būs ilgāks.

Atdzesē mīklu. Ja vēlies, nokrāso vai apglezno formiņas.

Foto: Shutterstock

Idejas mīklas izmantošanai

  • No sāls mīklas var veidot greznus rotājumus svētku eglītei – zvaigznītes, sirsniņas, eglītes, piparkūku vīriņu formas un citus interesantus greznumus. Lai pēc tam tos varētu iekarināt, pirms kaltēšanas izdur formās caurumiņus.
  • Sāls mīklu var ielikt arī dažādās cepumu formiņās un veidot ornamentus, ko pielīmēt adventes vainagam vai kādai dekorācijai.
  • No sāls masas var veidot bumbiņas, izdurt tajās caurumiņus, lai pēc tam ieverot diegā varētu veidot krelles. Pēc kaltēšanas bumbiņas var nokrāsot.
Foto: Shutterstock
  • Sāls masu pēc izspiešanas formās var nopūst ar kādu krāsu, ar smalkām otiņām apzīmēt vai arī iemērkt krāsā. Tāpat var pa virsu krāsai uzbērt mirdzumus.
  • Izrullētā mīklā var iespiest dažādus ornamentus, piemēram, mežģīnes, koka tekstūru, adītu rakstu vai kristāla glāzes apakšas nospiedumus.
  • Izgriez no formas nelielas nozīmītes, uzraksti uz tām dāvanu saņēmēju vārdus un izmanto šādu alternatīvu piezīmju lapiņām.
  • Izrullē plānu mīklas kārtu, izgriez no tās kādu formu, piemēram, kā kļavu lapu, uzliec kārtu uz karstumizturīgas bļodas un liec krāsnī kaltēties. Šādi izveidosi neprastas formas dekoratīvo trauku.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!