Ziemassvētku laikā māla izstrādājumi, šķiet, pat silda. Daudzi nemaz nezina, ka Cēsīs bijušajā Komunālo uzņēmumu kombināta, vēlāk "Valdara" cehā aizvien top brīnišķīga keramika.

Te saimnieko amatnieku biedrība "Latvijas Keramika", kurā apvienojušies keramiķi, un viņiem ir iespēja te nākt un darīt to, ko māk un kas patīk.

Nelielajā izstāžu zālē ražotnē var apskatīt un priecāties par dažāda lieluma un krāsu toņu bļodām un bļodiņām, tējkannām, karstvīna, tējas krūzītēm, kuras silda svecīte, svečturiem, keramikas figūriņām un krājkasītēm, sautējamiem traukiem, vēderainām krūzēm, medus trauciņiem, vēl, protams, dažādu formu un lieluma vāzēm un citiem izstrādājumiem.

"No māla darinātais cilvēkiem aizvien patīk. Ziemassvētkos zirņiem bļodu meklē ne tikai laucinieki, arī pilsētnieki. Ja ir zirņi, galdā jāliek arī lielās krūzes, kur ieliet medalu vai kefīru," stāsta biedrības pārstāve Gunta Balode un rāda dažāda lieluma un formu gaismekļus, kuros var likt lielas un mazas svecītes, bez kuriem tumšajā gadalaikā grūti iztikt.

"Tagad pasūtījumu netrūkst, līdz jaunajam gadam arī tirdziņos noiets ir labs. Mūs jau pazīst. Cerams, ka arī cēsnieki neaizmirsīs. Adventes svečturi jau visi izpirkti. Arī nedēļas sākumā vēl krāsnī ir trauki tieši Ziemassvētku dāvanām," atklāj Gunta.

Biedrība nav tik bagāta, lai īrētu telpas, kur meistari saražoto varētu tirgot. Arī dot tirgošanai veikaliem nav izdevīgi. "Nedēļu nogales paiet tirdziņos. Paši ražojam un tirgojam. Viegli nav, jo konkurence liela, bet tomēr nepadodamies," saka keramiķe.

Gatavu mālu meistari iegādājas Lietuvā, jo tā ir lētāk, nekā pašiem to sagatavot. Cēsnieku ražojumus īpaši novērtē ārzemnieki, jo tas ir roku darbs. Tiesa gan, pagaidām citās zemēs to nopirkt nevar.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!