Foto: Publicitātes foto

Vai zini, kā nodibināt uzņēmumu kādā no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm un saņemt atbalstu darbības uzsākšanai? Vai zini, kādas ir Tavas tiesības, pērkot preces vai izmantojot pakalpojumus ES? Vai zini, kādas ir Tavas iespējas ceļot, mācīties un strādāt Eiropas Savienībā? Atbildes uz šiem un daudziem citiem praktiskiem jautājumiem sniedz informatīvā kampaņa #EUandME.

Kampaņa stāsta par ļoti praktiskām lietām, kas ES dzīvojošiem jauniešiem būtu jāzina, un kuru pielietojums praksē palīdzētu uzlabot dzīves kvalitāti. Daudzi šīs iespējas jau ir iepazinuši un labprāt dalās pieredzē.

Portugālis Flavio Nuness izmantoja ES brīvās mobilitātes iespējas, lai praktizētos Latvijā un palika strādāt Gulbenē. Viņš stāsta, cik vienkārši jauniem cilvēkiem šodien ir iepazīt citas valstis, ne vien ceļojot, bet tajās arī mācoties vai strādājot.

Vides aktīvists Valters Kinna ar ES fondu atbalstu palīdz izglītot sabiedrību par pārtikas atkritumu apjoma samazināšanas iespējām, un augstu novērtē, cik daudz ES darījusi ilgtspējas jautājumos, lai mēs varētu dzīvot tīrā vidē un ēst veselīgu pārtiku.

Latvijā pirmais sociālais uzņēmējs Andrs Hermanis saņēma ES grantu uzņēmējdarbības attīstīšanai un var piepildīt vīziju par neparastu produktu ražošanu, vienlaikus - dodot darbu vājredzīgiem cilvēkiem.

Digitālās mākslinieces Santas Frances profesionālo karjeru lielā mērā ietekmējusi interneta pieejamība ES dalībvalstīs un plašās saziņas iespējas. Tas viņai palīdz iekļauties globālajā digitālo mākslinieku kopienā un saņemt pasūtījumus no cilvēkiem, kurus nekad dzīvē nav satikusi.

Ceļošanas entuziaste Alīna Andrušaite ne reizi vien izmantojusi ES noteiktās tiesības saņemt kompensāciju par avio transporta aizkavēšanos vai reisa atcelšanu, un mudina arī citus apzināt dalībvalstu pilsoņu tiesības.

Jauniešiem aktuālie temati – mobilitāte, digitālās iespējas, jaunuzņēmumu veidošana, jaunatnes darba un prakses iespējas, kā arī vides jautājumi apspēlēti arī piecās īsfilmās, kuras uzņēmuši Eiropā pazīstami režisori. Īsfilmas stāsta par 17 līdz 35 gadus vecu jauniešu iespējām ES. Īsfilmas oriģinālvalodās ar latviešu valodas titriem skatāmas vietnē: https://europa.eu/euandme/lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!