Latvijas piļu un muižu asociācija un akcija "Apceļosim Latvijas pilis" 2010. gadā svin desmit gadu jubileju un aicina visus ceļot kāros tūristus šogad aplūkot Latvijas kultūras mantojumu, apmeklējot 43 pilis un muižas, tostarp Jelgavas pili.

Akcija "Apceļosim Latvijas pilis" noritēs no 6. jūnijā līdz 3. oktobrim, bet noslēgsies ar grandiozu noslēguma pasākumu 4. decembrī Mālpilī, kur noteiks akcijas uzvarētājus. Akcijas prezentācija notiks Cirstu muižā (Cēsu rajonā) 6. jūnijā, kur pirms desmit gadiem šajā datumā tika dibināta asociācija.

Taču akcijas plašāka prezentācija notiks jau no 5. līdz 7. februārim izstādē "Balttour 2010" Ķīpsalā. Stendā varēs iegādāties bukletus jeb akcijas dalībnieka "pasi" un uzzināt par akcijas noteikumiem. No 9. februāra bukletus varēs iegādāties visās akcijas norises vietās - pilīs un muižās. Bukleta cena - 50 santīmi.

"Akcijas "Apceļosim Latvijas pilis" laikā ceļotāji, kas iegādājušies bukletus, apmeklē pilis un muižas, un piedalās sacensībās par to, kuram izdevies apmeklēt vairāk piedāvātos apskates objektus. Visos apskates objektos ceļotāji apzīmogo savas ceļazīmes pēc ieejas biļetes iegādes. Akcijas noslēgumā noteiks 120 ceļotājus, kas saņems ielūgumus uz noslēguma sarīkojumu Mālpilī, bet uzvarētājs varēs pavadīt nakti Dikļu pilī," stāsta asociācijas valdes loceklis Valdis Āboliņš.

Jubilejas gadā asociācija sadarbībā ar pilīm un muižām rīkos arī īpašus seminārus, konferences, talkas, koncertus, konkursus un citas radošas aktivitātes, atzīmējot skaisto notikumu.

Viena no šādām aktivitātēm būs grāmatas par muižu dārziem un parkiem izdošana un prezentācija 6. jūnijā, kā arī grāmatas "Latvijas pilis un muižas" sagatavošana, balstoties uz Imanta Lancmaņa, Daiņa Bruģa, Jura Zviedrāna, Laimas Lupiķes un citu autoru apjomīgiem pētnieciskajiem rakstiem. Lielāku materiāla apjomu paredzēts veltīt saglabātajam kultūras mantojumam. Šo izdevumu izdos 2011. gadā, atskatoties arī uz asociācijas desmit gadu jubilejas pasākumiem.

Tāpat jubilejas gadā notiks arī muižu nedēļas, kas ietvers dažādus pasākumus konkrētajos objektos. Akcijā piedalās muižas, kas atvērtas apskatei visu akcijas laiku, kā arī tādi objekti, kuru pašreizējās funkcijas neļauj piedāvāt apskati katru dienu un nav iekļāvušies aktīvajā tūrisma apritē. Tā būs unikāla iespēja ielūkoties Dikļu, Bīriņu un Cirstu muižās, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejamas, taču muižu nedēļā tās būs atvērtas tūristiem. Muižu nedēļa sāksies 7. jūnijā Turaidas muižā, bet noslēgsies Kārļamuižā 3. oktobrī.

Plašāka informācija par akciju būs pieejama asociācijas mājas lapā www.pilis.lv sadaļā AKCIJA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!