Foto: F64
Latvija pašlaik ir 51.pievilcīgākais tūrisma galamērķis pasaulē, un pēdējo gadu laikā mūsu valsts konkurētspēja tūrisma jomā ir nedaudz vājinājusies. Par to liecina pirmdien publiskotais Pasaules ekonomikas foruma (WEF) pārskats par pasaules zemju konkurētspēju tūrisma jomā ("Travel & Tourism Competitiveness Report 2011").

Pārskatā, kurā kopumā iekļautas 133 valstis, Lietuvas tūrisma industrijas pievilcība novērtēta ar 55. pozīciju, bet no Baltijas valstīm par atraktīvāko tūrisma galamērķi atzīta Igaunija, kas ieguvusi visnotaļ augsto 25. pozīciju.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo pētījumu Latvijas sniegums tūrisma konkurētspējas indeksā ir vājinājies par trim pozīcijām, Lietuva zaudējusi sešas pozīcijas, bet Igaunijai izdevies vairot savu pievilcīgumu par divām pozīcijām.

Pārskats liecina, ka Latvijā viens no labākajiem rādītājiem ir viesnīcu cenu ziņā - viesnīcu cenu līmenis Latvijā ir novērtēts kā 7.konkurētspējīgākais pasaulē. Izvērtējot Latvijas tūrisma infrastruktūru, pētnieki secinājuši, ka lielu automašīnu nomas kompāniju pārstāvētības ziņā mūsu valsts ir pasaules mēroga līdere.

Savukārt vissliktākais rezultāts Latvijai ir rādītājā, kurā izvērtēta vietējo iedzīvotāju attieksme pret ārvalstu tūristiem, - šajā jomā mūsu valsts ir vienā no pēdējām vietām pasaulē - 130.vietā.

Tūrisma jomā viskonkurētspējīgākās pasaules valsts titulu šogad ir saglabājusi Šveice, kurai seko Vācija un Francija. Pirmajā desmitniekā iekļaujas arī Austrija, Zviedrija, ASV, Lielbritānija, Spānija, Kanāda un Singapūra.

Krievija atzīta par 59.pievilcīgāko tūrisma galamērķi pasaulē, bet par pasaulē nepievilcīgāko tūrisma galamērķi pētnieki atzinuši Āfrikas valsti Čadu, tikai nedaudz labākas pozīcijas ir Angolai un Burundi.

Reitingā valstu pievilcība tūrisma jomā izvērtēta pēc tādiem rādītājiem kā tūrisma infrastruktūra, dabas, kultūras un cilvēkresursi, drošība, vide, veselības un higiēnas normas, transporta infrastruktūra, biznesa vide, tūrisma industrijas konkurētspēja cenu ziņā un tūrisma vieta valsts prioritātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!