Otrdien, 24. augustā, politiskā apvienība „Par Labu Latviju!” parakstīja saprašanās memorandu ar biedrību „Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība”. Vienošanās paredz uzdevumus krīzes pārvarēšanai nozarē, kā arī ilgtspējīgas attīstības un stabilitātes nodrošināšanai. Memorandu politiskās apvienības vārdā parakstīja tās valdes loceklis Ainārs Šlesers, savukārt biedrības vārdā – Valdis Birkavs.

Krīzes pārvarēšanai būvniecībā nekavējoties tiks paredzēti valdības ieguldījumi valsts infrastruktūrā, un aktīva, paātrināta Eiropas Savienības līdzekļu apgūšana, ietverot nepieciešamo līdzfinansējumu nākamā un turpmāko gadu valsts budžetos. Apvienība apņemas rosināt pārvērtēt šī brīža definētās ES struktūrfondu aktivitātes un pārskatīt līdzekļus kompleksam Latvijas infrastruktūras attīstības atbalstam.

Saskaņā ar vienošanos tiks izstrādātas valsts atbalsta programmas būvniecības pakalpojumu eksporta veicināšanai, kā arī nodrošināta valsts interesēm atbilstoša Latvijas iekšējā tirgus aizsardzība.

„Par Labu Latviju!" rosinās ieviest atbilstoši ES direktīvu prasībām kvalificēto būvuzņēmēju sarakstu, kā arī ieviest publisko iepirkumu vērtēšanā FIDIC un BREEAM ieteiktos un daudzās valstīs izmantotos kritērijus, kas ļauj izvērtēt pretendentu kvalifikāciju, pieredzi un piedāvājumu kvalitāti pēc būtības.

Lai nodrošinātu ilgtspējīgu attīstību un stabilitāti būvniecības sektorā, puses gādās par to, lai valdība izstrādātu jaunu politiku būvniecības nozares ilgtspējīgas attīstības un būvniecības pakalpojumu eksporta atbalstam, iespējami īsākā laikā ieviest ES direktīvu par samazināto PVN likmi darbietilpīgiem pakalpojumiem, pie kuriem pieder arī būvniecība.

Sadarbības memorands paredz stimulēt vietējo materiālu izmantošanu būvniecībā un videi draudzīgu būvmateriālu izmantošanu, kā arī sekmēt Latvijā pieejamu dabas resursu un Latvijā ražotu izejmateriālu izmantošanu.

Paredzams, ka tiks izstrādāta un ieviesta Būvniecības informācijas sistēma.

Saprašanās memorands, ko parakstīja politiskā apvienība „Par Labu Latviju!" un biedrību „Būvniecības attīstības stratēģiskā partnerība", paredz arī citus ar būvniecības nozari saistītus uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!