Foto: Publicitātes foto
Šodien gandrīz ikvienam ir kāds kredīts. Vairumam ir hipotikārie kredīti par mājokļa iegādi, daudzi ir izmēģinājuši ātros kredītus, lai aizlāpītu dažādas trūkuma situācijas un vēl daļai ir cita veida aizdevums. Tā kā šī tēma šodien ir aktuāla daudziem, te būs stāsts par to, kāda ir dzīves realitāte, ja vēlies godprātīgi aizņemties.

Mēs katrs vēlamies dzīvot labāk, skaistāk un uzlabot savu dzīves kvalitāti. Ja tev nav lielu iekrājumu, vienīgais veids, kā tikt pie papildu finansējuma, ir kredīts. Ja tev ir regulāri ienākumi, aizdevums bankā šķiet loģisks nākamais solis. Tad nu lūk, mans pieredzes stāsts, kā bankas ir mainījušas savu attieksmi...

Ikdienā strādāju loģistikas sfērā, man ir regulāri un legāli ienākumi. Līdzīga situācija ir arī sievai. Vēlamies izremontēt savu dzīvokli, tāpēc devāmies uz banku. Pirmkārt, jāsaka, ka banku attieksme un serviss ir ļoti mainījies, kāds tas bija agrāk, kad kredītus izsniedza gandrīz katram. Jāpiemin, ka "treknajos" gados jau esam paņēmuši kredītu, lai iegādātos esošo dzīvokli, kuru šobrīd jau esam gandrīz nomaksājuši. Sajūta, kad runājies ar bankas konsultantu par aizdevuma iespējām, ir tāda, ka saruna notiek ar auto atbildētāju. Process ir nesteidzīgs, birokrātisks un komunikācija notiek ļoti lēni. Protams, mēs visu darām, kā banka saka, kārtojam un iesniedzam visus nepieciešamos dokumentus, taču pēc diviem mēnešiem saņemam atteikumu! Iemesls šokējošs.

Iemeslu konsultants neatklāj, taču izrādās, ka esam "melnajā" sarakstā, jo esam reiz ņēmuši ātros kredītus un banku izpratnē tas automātiski nozīmē, ka mēs kredītu bankā vairs saņemt nevaram. Pats amizantākais ir tas, ka šo kredītu regulāri maksājam un ne reizi nav bijušas ne aizķeršanās, ne kavējumi. Diemžēl banku tas neinteresē un kredītu saņemt vairs nevaram. Ja kādreiz bankas bija vērstas uz kredītu izsniegšanu, tad šodien man kā klientam ir jāpielāgojas bankai.

Secinājums ir sekojošs: šodien banku kredītu var dabūt tikai tad, ja nekad neesi aizņēmies. Ja esi, tad labāk nemaz netērēt savu laiku un neiet uz banku, jo visdrīzāk saņemsi atteikumu. Jāatzīst, ka situācija ir ļoti mainījusies, jo agrāk bankas strādāja ar klientu individuāli, cenšoties atrast veidu, kā kredītu izsniegt, nevis kā šodien – meklē iemeslus, lai to atteiktu. Tā kā šī situācija turpina pasliktināties, pieļauju, ka vienīgā iespēja aizņemties ir tikai nebanku sektorā.

Aleksandrs Cvetkovs no Rīgas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!