Foto: DELFI
Arī Igaunija iesniegusi diplomātisko notu Austrijai, tā atbalstot Lietuvu saistībā ar Vīnes lēmumu atbrīvot aizturēto Krievijas pilsoni Mihailu Golovatovu, kuru tur aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa, otrdien vēsta portāls "Delfi.ee".

Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets "Delfi.ee" pavēstīja, ka otrdien ar Austrijas vēstnieci Igaunijā pārrunās radušos situāciju.

"Tas, ka viņu [Golovatovu] atbrīvoja nepilnu diennakti pēc aizturēšanas, ir nepatīkams pārsteigums," sacījis Paets. Viņš cer, ka tuvākajā laikā Austrija izskaidros sava lēmuma iemeslus. Igaunijas ārlietu ministrs uzskata, ka ir svarīgi, lai Lietuvas izdotais starptautiskais aresta orderis būtu spēkā un vainīgais tiktu aizturēts. "Ja ir pietiekami pierādījumi, ka šis cilvēks ir vainojams 1991.gada notikumos, ir svarīgi, lai viņš stātos tiesas priekšā," sacījis ministrs.

Notu Austrijai otrdien iesniegusi arī Latvija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pēc Austrijas lēmuma atbrīvot Golovatovu, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa, Lietuva pirmdien atsauca savu vēstnieku Vīnē. Savukārt pie Austrijas vēstniecības Viļņā notika plaša protesta akcija.

Lietuvas Ģenerālprokuratūra vērtē ceturtdien aizturētā Golovatova atbrīvošanu kā Eiropas Savienības (ES) tiesisko aktu rupju pārkāpumu.

Austrijas likumdošana paredz aizturēšanu uz divām diennaktīm, tomēr Golovatovs, kura izdošanu mēģināja panākt Lietuva, bija aizturēts uz nepilnu diennakti un jau piektdienas vakarā atgriezās Maskavā. Lietuvai ir aizdomas, ka šajā lietā iejaukušies politiķi un Austrija neesot gribējusi strīdēties ar Krieviju.

1991.gada 13.janvārī padomju vara mēģināja gāzt Lietuvas valdību, kas 1990.gada 11.martā bija pasludinājusi Lietuvas neatkarību no Padomju Savienības. Mēģinājumā ieņemt televīzijas torni un Lietuvas radio un televīzijas ēku Viļņā tika nogalināti 14 un ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!