Lietuvā Alītas rajona iedzīvotājus pārsteidzis neparasts viesis no dienvidiem - līdz ar stārķiem no siltajām zemēm ir atlidojis pelikāns.
Laikrakstā "Alytaus naujienas" teikts, ka Valsts veterinārā un pārtikas dienesta Alītas apriņķa nodaļai par putnu paziņojuši Čižūņu ciema iedzīvotāji. Ierodoties ciematā, eksperti pārliecinājās, ka uz Lietuvu patiešām atlidojis pelikāns, kas Eiropā iekļauts aizsargājamo sugu sarakstā.

Pelikāns kopā ar stārķiem ciematā tika pamanīts pagājušonedēļ, bet vēlāk tas parādījās kādā lauku sētā. Bažījoties, ka putns varētu nomirt no aukstuma vai no bada, iedzīvotāji par to bija paziņojuši veterināriem.

Pelikāns tika apgādāts ar svaigām reņģēm un spaini ūdens, un telpās, kur tas tiek turēts, ir ieslēgta īpaša apsildāmā lampa. Putns neesot bailīgs un ļauj sevi glaudīt un ņemt rokās.

Veterināri ir pārliecināti, ka pelikānam nav putnu gripas, jo pretējā gadījumā viņš jau būtu nomiris.

Speciālisti uzskata, ka putns pieder sārto pelikānu sugai, un neizslēdz iespēju, ka putns ir izkļuvis no kāda Eiropas zoodārza un pievienojies stārķiem, kas bija ceļā uz Lietuvu no Centrālās un Ziemeļāfrikas. Tomēr šāda iespēja ir maz ticama, ņemot vērā, ka putnu gripas draudu dēļ putni zoodārzos tiek uzraudzīti pastiprināti.

Pelikāni mīt Kaspijas, Melnās un Vidusjūras piekrastēs, un Lietuvā šie putni pēdējo 20 gadu laikā nokļuvuši tikai divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!