Harju apgabaltiesa Igaunijā attaisnojusi četrus cilvēkus, kurus apsūdzēja 2007. gada aprīļa masu nekārtību organizēšanā saistībā ar "Bronzas kareivja" pārvietošanu, pirmdien vēsta delfi.ee.

Pēc tam, kad tika pasludināts tiesas spriedums, zālē izskanējuši aplausi.

34 gadus vecs Dmitrijs Linters, 63 gadus vecs Dmitrijs Kļenskis, 32 gadus vecs Maksims Reva un 19 gadus vecs Marks Siriks tika atzīti par nevainīgiem. Prokurors jau solīja tiesas lēmumu pārsūdzēt.

Četriem apsūdzētajiem ir tiesības sešu mēnešu laikā pieprasīt valstij kompensēt zaudējumus, ko viņiem radījusi nelikumīga aizturēšana.

Saskaņā ar apsūdzību, kustības "Nočnoj dozor" līderi Linters, Kļenskis un Reva kopā ar Krievijas jauniešu organizācijas igauņu līderi Siriku organizējuši masu nekārtības saistībā ar "Bronzas kareivja" pārvietošanu Tallinā 2007. gada aprīlī.

Prokurors pieprasījis četru gadu nosacītu cietumsodu Linteram, Kļenskim un Revam un trīs gadu nosacītu cietumsodu Sirikam.

Attaisnotie pauduši gandarījumu par tiesas lēmumu, norādot, ka krievu kopienai vēl ir tiesības uz taisnīgu tiesu. Viņi norādīja, ka gatavosies turpmākai notikumu attīstībai, jo, visticamāk, prokuratūra iesniegs apelāciju, vēsta aģentūra "Interfax".

"Pašlaik mūsu uzdevums ir iet tālāk un krievvalodīgajiem iedzīvotājiem atdot atpakaļ tās tiesības, kas mums tikušas atņemtas. Tās ir politiskās, ekonomiskās un memoriālās tiesības, t.i., tiesības uz piemiņu," sacīja Linters.

Jau ziņots, ka 2007. gadā no 26. līdz 28.aprīlim Igaunijā izcēlās masu nekārtības saistībā ar valdības lēmumu pārvietot padomju karavīru mirstīgās atliekas no apbedījuma Tenismegi pakalnā un viņiem par godu uzcelto pieminekli no pilsētas centra uz brāļu kapsētu. Daļa Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāji to uztvēra kā ņirgāšanos par kritušo piemiņu. Nekārtības izvērtās laupīšanā un vandālisma aktos, kas skāra arī Kohtlajerves pilsētu Igaunijas ziemeļaustrumos, kur iedzīvotāji lielākoties runā krievu valodā.

Nemieru laikā policija aizturēja aptuveni 1200 cilvēku, aptuveni 50 tika ievainoti un dzīvību zaudēja Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!