Lietuvas politologi īsi pēc valsts prezidenta vēlēšanām pauž viedokli, ka uzvarējusī neatkarīga kandidāte un Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāre Daļa Gribauskaite var būtiski mainīt Lietuvas ārpolitikas nostādnes, pirmdien vēsta delfi.lt.

Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinību institūta pasniedzējs Tomass Janeļuns uzskata, ka līdz ar Daļas Gribauskaites nākšanu pie varas neizbēgamas ir izmaiņas valsts ārpolitikā. Pēc viņa teiktā, to var izsecināt no viņas izteicieniem priekšvēlēšanu laikā.

Pēc Janeļuna viedokļa, par vienu no galvenajām izmaiņām kļūs līdzsvara meklēšana, pievēršot vairāk uzmanības ne tikai Austrumeiropas valstīm (Gruzijai, Ukrainai, Moldovai), bet arī lielākajām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Līdzīgs viedoklis ir arī Austrumu ģeopolitikas izpētes centra direktoram Laurinam Kaščjunam.

"Ir pazīmes, ka Lietuva var pievērst vairāk uzmanības dziļākai integrācijai ar Eiropas Savienību, nevis tālākai ES paplašināšanai uz Austrumiem," atzina politologs.

Pēc viņa viedokļa, ja Lietuva ies šajā virzienā, valsts var pārņemt Rietumeiropā populāro "līdzāspastāvēšanas" ar Krieviju politiku.

Kā norāda Kaščjuns, nav skaidrs, vai šāda pozīcijas maiņa būs lietderīga valstij. Eksperts vienlaikus uzsver, ka lietderīga būs dziļāka integrācija ES enerģētikas jomā. Tomēr integrācijai citās jomās, tādās kā ES militārās struktūras, viņaprāt, var būt negatīvas sekas.

Pēc politologa viedokļa, Gribauskaites priekšvēlēšanu paziņojumi pagaidām neļauj skaidri noteikt turpmākās ārpolitikas iezīmes. Kaščjuns uzskata, ka jaunās prezidentes pozīcija var noskaidroties krīzes situāciju apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!