Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips ceturtdien valsts prezidentam iesniedza ziņojumu par trīs Sociāldemokrātu partijas ministru atbrīvošanu no amata, vēsta Igaunijas mediji.

No amata viņš vēlas atbrīvot finanšu ministru Ivari Padaru, iekšlietu ministru Juri Pihlu un iedzīvotāju lietu ministri Urvi Palo.

Igaunijas prezidents Tomass Hendrikss Ilvess pašlaik neatrodas Tallinā, taču lēmumu par sociāldemokrātu atstādināšanu no valdības posteņiem, visticamāk, pieņems jau ceturtdien.

Ansips pateicās sociāldemokrātiem par valdībā paveikto divu gadu laikā, taču pauda nožēlu, ka "kritiskā brīdī viņiem pietrūcis spēka vai pacietības".

"Kā es jau teicu, nevar apstāties, mums jāiet tālāk, pieņemto lēmumus. Mums jāmeklē iespējas jaunas, efektīvi strādājošās valdības izveidošanai. Tas nav viegls darbs," teica Ansips.

Savukārt Sociāldemokrātu partijas priekšsēdētājs Pihls noradīja premjera apgalvojumus, ka viņa partijas pārstāvji vairs negribētu pieņemt nepopulārus lēmumus. Viņš sacīja, ka tieši Ansipa izraisītā krīze paralizējusi valdības darbu.

"Mēs stingri iestājamies pret pensiju, atlaišanas kompensāciju un ar nodokļiem neapliekamā minimuma samazināšanu, kā arī pret daudziem citiem pasākumiem, kuri negatīvi ietekmēs mazāk aizsargātu sabiedrības daļu," norādīja Pihls.

Pihls arī pauda nožēlu, ka premjers neseko Eiropas politikas tradīcijai pēc koalīcijas izjukšanas demisionēt. Viņaprāt, tas būtu vienīgais iespējamais solis jaunas, konstruktīvas valdības izveidei.

Ansips jau paziņoja, kā pirmā uz konsultācijām par jaunas koalīcijas izveidi tiks aicināta Tautas savienība. Tomēr gala lēmums par šīs partijas iesaistīšanu vēl neesot pieņemts, jo tai ir ļoti konkrētas intereses, kuru aizstāvēšana krīzes laikā varot "dārgi maksāt".

Ansips nevarēja pateikt, kad varētu tikt izveidota jauna valdības koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!