Foto: stock.xchng
Latvijas kaimiņvalstis - Lietuva un Igaunija - nolēmušas palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi.

Lietuvas valdības valdošā koalīcija vienojusies par virkni taupības pasākumu, lai cīnītos pret ekonomisko krīzi, trešdien paziņoja Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Ministru kabinets vienojās par valsts sektorā strādājošo pamatalgas samazināšanu par 10%, kā arī par bērnu kopšanas atvaļinājumu pabalstu griestu noteikšanu, tādējādi jauno māmiņu lielāko iespējamo pabalstu apjomu samazinot no 7400 litiem (1509 latiem) līdz 3800 litiem (775 latiem).

Lietuvas valdība noraidīja valdošās koalīcijas iepriekš izteikto ierosinājumu par bērnu kopšanas atvaļinājumu pabalstu samazināšanu, jauno māmiņu algas pirmajā gadā samazinot par 15%, bet otrajā gadā - par 50%.

Lietuvas valdība arī apsver iespēju par diviem procentpunktiem - līdz 21% - paaugstināt PVN likmi, taču saglabājot samazināto PVN likmi grāmatām un medikamentiem.

Pagaidām uz laiku atlikts arī iepriekš izteiktais ierosinājumus iemaksas Valsts sociālajā apdrošināšanas fondā palielināt par 3%-4%, taču nākamgad varētu tikt paaugstināts pensionēšanās vecums.

Tāpat tiek apsvērta iespēja samazināt pensiju apjomu, lai finansētu Valsts sociālā apdrošināšanas fonda deficītu, kā arī ieviest akcīzi un atvieglojumus apkurei.

Lietuvas finanšu ministrs Aļģirds Šemeta norādīja, ka šie ierosinājumi uzlabotu valsts makroekonomikas stāvokli.

Plānots, ka, pateicoties PVN likmes paaugstināšanai un valsts sektorā strādājošo pamatalgas samazināšanai, Lietuvas budžeta ienākumi šogad tiks palielināti par attiecīgi 660 miljoniem litu (134,6 miljoniem latu) un 260 miljoniem litu (53,04 miljoniem latu).

Ierosinājumi Lietuvas Seimā tiks iesniegti nākamajā nedēļā.

Savukārt Igaunijas parlaments ar Zaļo partijas atbalstu trešdien otrajā lasījumā apstiprināja PVN likmes paaugstināšanu no 18% uz 20%.
Parlamentā šodien notika balsošana par 54 ar papildbudžetu saistīto likumdošanas izmaiņu ierosinājumiem. Par PVN likmes paaugstināšanu nobalsoja 54, bet pret - 43 deputāti. Igaunijas valdība cer, ka PVN palielināšana šogad valsts budžetā ienesīs papildu 800 miljonus kronu (36,4 miljonus latu).

Parlaments apstiprināja arī valdības piedāvāto plānu par slimības un slima bērna kopšanas pabalstu samazināšanu, kas ļaus valstij ietaupīt apmēram 110 miljonus kronu (5 miljonus latu). Zaļo partija pieņēma lēmumu šajā balsojumā nepiedalīties.

Noraidīts tika Centra partijas ierosinājums par progresīvā ienākumu nodokļa ieviešanu un par „māmiņu algas” griestu samazināšanu līdz 15 000 kronu (682 latiem).

Par vides nodokļa paaugstināšanu nobalsoja 54 deputāti.

Trešdien Igaunijas parlaments balsos trešajā, pēdējā balsojumā par likumdošanas izmaiņām papildbudžetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!