Igaunijas uzņēmēji Azerbaidžānā kļuvuši par milzīgas krāpšanas upuriem: bez pēdām pazuduši 260 miljoni kronu (11,82 miljoni latu), ar darījumu saistītais vietējais ierēdnis izdarījis pašnāvību, bet investīciju ieguldījumos dalību ņēmušais "GILD" investīciju baņķieris Tenis Hāvels klusē, ziņo "EP Online".

2007.gada vasarā investīciju banka "GILD" piedāvāja saviem ietekmīgākajiem klientiem Hansam H. Luikam, Marčelam Vikmanam, Olaram Tālam un citiem uzņēmējiem, kam, pēc bankai pieejamās informācijas, uz to laiku bija brīvi līdzekļi, ko varētu investēt, iegādāties prestižus zemes īpašumus ar naftu bagātajā Azerbaidžānā, Kaspijas jūras krastā.

Banka mudināja ietekmīgos uzņēmējus ātri veikt pārskaitījumus, lai izdevīgo darījumu nepalaistu garām. Uzņēmējiem tika solīta 60% līdz 70% liela peļņa. Mazākie uzņēmēji savukārt tika piesaistīti, ieintriģējot viņus ar faktu, ka Luiks un Vikmans jau ieguldījuši darījumā savus līdzekļus.

Bankas piedāvātajā darījumā savus līdzekļus ieguldīja Igaunijas, Lietuvas, Kanādas un Norvēģijas investori, pārskaitot naudu uz norādīto rēķinu. Diemžēl daļa labticīgi pārskaitīto līdzekļu Azerbaidžānu tā arī nesasniedza un minētais Mardakanas zemes īpašums tā arī netika iegādāts. Līdz šim vēl nav noskaidrots pārskaitīto līdzekļu liktenis, jo pārskaitījumi rāda, ka Azerbaidžānu sasniegusi tikai daļa naudas, turklāt lielākā tās daļa nonākusi kāda vietējo pašvaldību ierēdņa rokās. Minētā persona izdarījusi pašnāvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!