Foto: DELFI
Baltkrievijas amatpersonas sagatavojušas atklātu vēstuli, kurā noraida Lietuvas paustās bažas par Baltkrievijas plānu Lietuvas robežas tuvumā būvēt jaunu atomelektrostaciju (AES).

Atbildi Lietuvai sagatavojusi Baltkrievijas Dabas resursu un vides aizsardzības ministrija, ziņu aģentūrai "BelTa" sacīja ministrijas pārstāve Jeļena Peņaza.

Dokumentā teikts, ka, ceļot jauno AES, Baltkrievija strikti ievēros konvenciju "Par ietekmes uz vidi novērtējumu pārrobežu kontekstā" (Espo konvenciju) un Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) konvenciju par kodoldrošību. Baltkrievijas ministrija arī norāda, ka Lietuva tikusi pienācīgi informēta par AES projektu un saņēmusi atbildes uz visiem jautājumiem, kas tai radījuši bažas.

"Lietuvai nevajadzētu izjust nekādas bažas par AES celtniecību Baltkrievijā, 30 kilometru attālumā no Lietuvas robežas," teikts vēstulē. Tajā arī apgalvots, ka blīvi apdzīvotas teritorijas, tostarp arī lielas pilsētas, nav uzskatāmas par faktoru, kura dēļ AES celtniecība varētu tikt aizliegta.

Baltkrievija arī apliecinājusi, ka Lietuvas bažas par to, ka Baltkrievijā un Krievijas Kaļiņigradas apgabalā plānotajās AES varētu tikt izmantoti bīstami reaktori, ir pilnīgi nepamatotas.

Vēstulē norādīts, ka Lietuva plāno būvēt AES Visaginā tikai divus kilometrus no Baltkrievijas robežas un reaktora dzesēšanai izmantot ūdeni no abām valstīm piederošā Drukšu ezera. Baltkrievijas ministrija uzsver, ka Baltkrievijas un Visaginas AES projekti nav salīdzināmi, jo Lietuvas projektam vēl pat nav izraudzīts reaktors.

Lietuvas varas iestādes uzskata, ka, plānojot jaunu AES būvniecību Baltkrievijā un Kaļiņingradas apgabalā, ir pārkāptas starptautiskas vienošanās. Lietuva nav saņēmusi atbildes uz saviem jautājumiem par AES projektu ietekmi uz vidi, īpaši ņemot vērā to ka AES tiks celtas tik tuvu Lietuvas robežai. Neesot arī izstrādāti glābšanas plāni avārijas gadījumiem. Lietuva arī uzskata, ka nav notikusi pienācīga projektu sabiedriskā apspriešana un ka AES varētu piesārņot Neres upi.

Baltkrievija ir iecerējusi uzcelt AES, kurā būtu divi reaktori ar 1200 megavatu jaudu un kas varētu uzsākt darbību laikā no 2016. līdz 2018.gadam. Jaunajai AES izraudzīta vieta Grodņas apgabala Ostrovecas rajona ziemeļos 20 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Krievijas valstij piederošā energokompānija "Rosatom" ieplānojusi līdz 2016.gadam Kaļiņingradas apgabalā netālu no Sovetskas pilsētas, tikai 20 kilometru attālumā no Lietuvas robežas, uzbūvēt jaunu AES, kuras jauda sasniegtu 1200 megavatu. 2018.gadā iecerēts atklāt otru energobloku ar līdzīgu jaudu. AES izmaksas esot lēšamas vairāk nekā 17 miljardi ASV dolāru, un projekta īstenošanā plānots iesaistīt arī privātos investorus. Pērn 25.februārī tika ielikts jaunās AES pamatakmens.

Enerģētisko vajadzību nodrošināšanai Lietuva sadarbībā ar Latviju, Igauniju un Poliju plāno līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunu AES netālu no Ignalinas AES, kas saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām pilnībā pārtrauca darboties 2009.gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!