Pretrunīgi vērtētā Bronzas kareivja pieminekļa aizvākšana no Tallinas centra acīmredzot būs viens no jaunās Igaunijas valdības pirmajiem uzdevumiem, lai gan tas nav ierakstīts koalīcijas līgumā, raksta "Eesti Paevaleht".
Premjerministrs Andruss Ansips trešdien paziņoja, ka jau norit sagatavošanas darbi un pieminekļa jaunā atrašanās vieta būs militārajā kapsētā pie Filtri ceļa.

"Ansips runāja, kā ir. Tas tiks izdarīts, un jaunajam aizsardzības ministram nebūs par to jārūpējas," ceturtdien teica aizejošais aizsardzības ministrs Jirgens Ligi, kurš vada brāļu kapu komiteju, kas ir atbildīga par Bronzas kareivja pārvietošanu.

Ligi teica, ka jaunā vieta piemineklim jau izraudzīta un notiek sagatavošanas darbi statujas pārvietošanai. Viņš atteicās minēt sīkākas detaļas, jo tas izraisītu pārāk lielu spriedzi.

Pagaidām nav skaidrs, vai piemineklis tiks aizvākts līdz 9.maijam. Ansips teica, ka līdz tam laikam teritorija vienalga būs ieskauta ar žogu.

Visticamāk, tas nebūs iespējams, jo sagatavošanās darbi var ilgt gandrīz astoņas nedēļas. Tāpēc piemineklis tiks pārvietots, iespējams, kaut kad maija beigās.

Aizejošais iekšlietu ministrs Kalle Lānetss uzskata, ka steiga ar pieminekļa pārvietošanu radītu pārāk lielu spriedzi. "Lai mazinātu spriedzi, neder pārāk sasteigti risinājumi, un ir jārisina sarunas ar krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, izskaidrojot viņiem situāciju," teica Lānetss un piebilda, ka vienprātība sabiedrībā tā vai tā netiks panākta, bet pieminekļa atstāšana pašreizējā vietā saglabātu spriedzi.

Lānetss teica, ka spriedze var izpausties publiskos protestos un kautiņos. Viņš nevarēja prognozēt nekārtību apmēru. "Es varu sacīt, ka mūsu drošības struktūras seko gan atklātai, gan slepenai informācijai un dara visu iespējamo, lai nepieļautu nekārtības. Domāju, ka Igaunijā nenotiks tādi protesti, kādus jaunieši sarīkoja Francijā," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!