Igaunijas drošības policijai radušās aizdomas, ka Igaunijas ekonomikas un sakaru ministrs Mēliss Atonens publiskojis konfidenciālus dokumentus, tādējādi pārkāpjot likumu par valsts noslēpumu.
Igaunijas drošības policijas komisārs Henno Kūrmanns intervijā laikrakstam "Eesti Paevaleht" sacīja, ka pagājušajā nedēļā drošības policija saņēmusi vēstuli no parlamenta komisijas, kas uzrauga valsts drošības institūciju darbu. Vēstulei bija pievienots kāda Igaunijas iedzīvotāja ziņojums, kurā norādīts, ka Antonens, iespējams, pārkāpis likumu par valsts noslēpumu.

Pirms divām nedēļām parlamenta komisijā pēc palīdzības vērsās Mēliss Kubitss - ietekmīgs akcionārs sabiedrisko sakaru firmā "Corpore", kas sniegusi pakalpojumus daudziem lieliem Igaunijas uzņēmumiem.

Rakstiskā iesniegumā Kubitss informēja, ka Antonens vismaz vienam uzņēmējam parādījis informācijas departamenta vēstuli, kas bijusi apzīmēta kā konfidenciāla. Vēstule saturēja informāciju, kas liecināja par Kubitsa sakariem ar Krieviju un varēja nomelnot firmas "Corpore" reputāciju.

Pēc Kūrmanna teiktā, drošības policija šobrīd iepazīstas ar vēstulē minētajiem apgalvojumiem un tuvākajā laikā izteiks savu viedokli. Kūrmanns norādīja, ka pagaidām policija neuzskata par vajadzīgu nākt klajā ar paskaidrojumiem.

Savā iesniegumā parlamenta komisijai Kubitss lūdz paskaidrot, kā un uz kāda pamata Igaunijas informācijas departaments raksta šādas vēstules, kā tās tiek pasūtītas un vai komisijas locekļiem ir zināms, kā ekonomikas ministrs Antonens rīkojas ar slepeniem valsts dokumentiem. Kubitss arī vēlējās uzzināt, kā Igaunijas likumi viņu varētu aizsargāt pret iespējamo apmelošanu.

Intervijā "Eesti Paevaleht" Antonens apgalvo, ka nesaprot, par ko ir runa. "Es ar netīru politiku nenodarbojos, bet vienmēr rīkojos Igaunijas valsts un tās tautas interesēs," uzsvēra ministrs.

Firmas "Corpore" valdes priekšsēdētājs Aimars Jugaste uzskata, ka ekonomikas ministrs apzināti nolēmis graut kompānijas reputāciju, lai atbaidītu firmas klientus.

Parlamenta komisijas priekšsēdētājs Olari Tāls atteicās komentēt ar šo vēstuli saistītos jautājumus. "Es neapstiprinu, bet arī nenoliedzu apgalvojumu, ka mēs šādu vēstuli esam saņēmuši. Ja pie mums vēršas ar lūgumiem, tad vienmēr tiek pieprasīta arī konfidencialitāte," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!