Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan lietuvieši svētdien konsultatīvajā referendumā pauduši noraidošu attieksmi pret Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu, sociāldemokrātu līderis Alģirds Butkevičs, kura partija šobrīd saskaņā ar provizoriskajiem Seima vēlēšanu rezultātiem pārliecinoši ierindojusies otrajā vietā, solījis neapturēt šo projektu.

Viņš arī izteicies, ka no nākamā gada vidus sāks īstenot nodokļu reformu, samazinot nodokļus darbaspēkam un patēriņam, bet palielinot tos kapitālam, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Uz žurnālistu jautājumu par AES nākotni Butkevičs atbildējis: "Mēs esam racionāli cilvēki. Mēs apspriedīsimies un nepieņemsim sasteigtus lēmumus. Esam gatavi turpmākām sarunām un sadarbībai [ar stratēģisko investoru "Hitachi"]."

Kādereizējais sociāldemokrātu finanšu un satiksmes ministrs Butkevičs norādījis, ka no "Hitachi" viņš vēlētos saņemt vairāk informācijas par projekta izmaksām.

Pirms referenduma sociāldemokrāti savus vēlētājus mudināja balsot pret kodolspēkstacijas būvi, apšaubot šā projekta "tehnisko un komerciālo jēgu".

Vienlaikus Butkevičs solījis no nākamā gada budžeta izņemt investīcijas "jaunos objektos, kuri Lietuvai nav vajadzīgi", bet konkrētākus skaidrojumus nav sniedzis.

Jau ziņots, ka, apkopojot datus par 1767 no 2017 vēlēšanu iecirkņiem, pret AES projektu balsojuši 62,7% referenduma dalībnieku, bet par - gandrīz 34%.

Lai gan referenduma rezultāti nav juridiski saistoši, tomēr eksperti pieļāvuši iespēju, ka noraidošs balsojums līdz ar gaidāmo varas maiņu padara AES projekta nākotni nenoteiktāku, turklāt tas varētu negatīvi ietekmēt investoru attieksmi.

Sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu jau naktī uzsākušas trīs partijas - populistiskā Krievijā dzimušā biznesmeņa Viktora Uspaskiha Darba partija, Butkeviča vadītie sociāldemokrāti, kas šobrīd balsu skaita ziņā ieņem attiecīgi pirmo un otro vietu, un savulaik impīčmenta ceļā no prezidenta amata atstādinātā Rolanda Paksa partija "Kārtība un taisnīgums", kas palikusi sestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!